Hlavní obsah

Tábor pro uprchlíky z Poštorné zmizí

Právo, Milan Vojtek

Jen do konce října bude stát provizorní stanový tábor u břeclavské části Poštorná. Pak zmizí, aniž by se naplnil krizový scénář a tábor se zaplnil uprchlíky. Jeho likvidaci Břeclavané vítají.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Stanový tábor u Poštorné začne ministerstvo vnitra bourat prvního listopadu.

Článek

„Mobilní rezervní zařízení v Poštorné bude v provozu do konce října, bourat jej začneme první listopadový týden,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Ve hře už není možnost, o níž před časem uvažovalo ministerstva vnitra – že by stanový tábor nahradily ubytovací kontejnery.

„Tuto informaci samozřejmě vítáme. Dnes mě informoval i ředitel břeclavské věznice, že pronájem místa, kde stojí stanové městečko, skončí v prvním listopadovém týdnu,“ uvedl starosta Pavel Dominik (Pro region).

Břeclavané, kteří se proti stanovému táboru razantně postavili a hrozili i demonstrací, se novinku dozvědí v pátek v oficiálním vyjádření města.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka v nouzovém stanovém táboře v Poštorné. Snímek z 9. září

Areál nicméně opuštěný nezůstane. Část bývalého záchytného zařízení má začít sloužit jako další místo břeclavské věznice.

„V části areálu, který poslouží jako věznice, se pracuje. Dodělávají se záležitosti spojené s potřebným zabezpečením. Kontrolní dny vyhodnocují stav prací a čekáme na posouzení, zda areál splňuje potřebné požadavky,“ uvedla mluvčí věznice Iva Bednářová.

V listopadu do Poštorné dorazí první vězni k výkonu trestu. „Termín, kdy do Poštorné umístíme první dvě desítky lidí, bude znám příští týden,“ uvedla. Jako pravděpodobný termín zatím uvádí ředitel věznice Miroslav Vodák 16. listopad. Celkem bude kapacita zařízení 200 lidí.

Podle ministerstva vnitra je situace v tuto chvíli stabilizovaná a naše území nečelí hrozbě masivního náporu migrantů.

Míst je dost

„Neuvažujeme o dalším využití areálu v Poštorné. Ministerstvo vnitra disponuje třemi zařízeními pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové, Drahonicích a ve Vyšních Lhotách, kde jsou zmíněné kapacity v tuto chvíli dostačující,“ uvedla jeho mluvčí Malá.

Foto: David W Cerny, Reuters

Mladá migrantka se dívá z okna detenčního zařízení v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku.

Především opatřeními na maďarsko-srbské hranici a rovněž i za přispění zvýšené ostrahy česko-rakouské hranice opadl nápor běženců na využití našeho území jako migrační trasy do Německa.

Ministr vnitra Milan Chovanec nedávno prohlásil, že ČR, dodržující striktně platné zákony, získala mezi migranty pověst státu, kde je čekají problémy, a tak se nejspíš české cestě mnozí i záměrně vyhnuli.

Reklama

Související články

Tábor pro běžence v Poštorné je hotový

Den po oznámení zřízení mobilního detenčního zařízení ve věznici v Břeclavi-Poštorné byl ve středu stanový tábor pro 300 běženců dokončen. Od úterního večera...

Výběr článků

Načítám