Hlavní obsah

Divocí koně v Milovicích chovatele zaskočili, mají první hříbě

– Milovice
Právo, Radek Plavecký

Překvapení v podobě čerstvě narozeného hříběte divokého koně čekalo ve čtvrtek ráno na chovatele v Milovicích na Nymbursku. Ve velké čtyřicetihektarové ohradě tam od letošního ledna žije stádo patnácti divokých koní přivezených z Anglie, čtrnáct klisen a později dovezený hřebec.

Foto: Michal Köpping/Česká krajina, ČTK

V Milovicích na Nymbursku se 22. října ráno narodilo hříbě divokých koní.

Článek

Je to po několika stoletích první hříbě divokého koně narozené v přírodě v Čechách. Ještě před týdnem, kdy sem přibyli i pratuři, mínili přírodovědci z organizace Česká krajina, která za projektem vracení zvířat do přírody stojí, že hříbata přijdou na svět až v březnu příštího roku.

Ve čtvrtek ráno už ale vedle jedné z klisen klopýtalo krásné mládě. „Evidentně přijela klisna březí už z Anglie, s tím se nepočítalo. Nejspíš se to tam nepodařilo uhlídat,“ pousmál se nad příjemným překvapením ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Foto: Köpping krajina/Michal Česká, ČTK

Stádo bylo letos v lednu přivezeno do Milovic z anglického Exmooru a hřebec se ke stádu připojil až v dubnu.

Hříbě objevil chovatel Jaroslav Jandl, který koně jezdí denně kontrolovat. Vzápětí ho spatřil i fotograf společnosti, jež život divokých koní a praturů dokumentuje.

Vzorná matka

Pohlaví mláděte se zatím nepodařilo zjistit. „Matkou hříběte je klisna jménem Sgurr. Před příjezdem do Milovic pobývala ve volné přírodě na horách v oblasti Skotska,“ dodala etoložka Martina Komárková z Karlovy univerzity.

„Matka se chová zcela přirozeně, o hříbě vzorně pečuje a zatím se s ním drží stranou od stáda. Za několik dní se oba ke stádu přidají a začne velké seznamování a výchova, na níž se svým způsobem podílejí všichni členové stáda,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Foto: Michal Köpping/Česká krajina, ČTK

První hříbata se měla narodit až příští rok na jaře, klisna tedy přijela březí už z Anglie.

Podle Dostála by se hříbata počatá v Milovicích měla začít rodit skutečně až na jaře příštího roku, pokud jich tedy už z Anglie nepřijelo březích klisen víc. Pro narozené hříbě budou ovšem následující měsíce velmi náročné. V přírodě přicházejí hříbata na svět na jaře, kdy je pro stádo dostatek čerstvé pastvy.

Nutná zimní srst

Odchytem zvířat v Anglii, pobytem v aklimatizační oboře a převozem do Čech se jejich přirozený cyklus narušil, přesto chovatelé předpokládají, že vše dopadne dobře.

„Je tady dostatek pastvy, takže by měla mít klisna dost mléka. Také bude důležité, aby i hříběti začala růst zimní srst. Klisny už začínají línat a objevuje se jim zimní srst,“ řekl Dostál. Podle něho v Polabí ale nebývají příliš drsné zimy, na které by koně měli být zvyklí z Anglie, mládě by mělo zdejší zimu tedy zvládnout.

Přírodovědci chtějí nechat všemu přirozený průběh. V tom je i princip projektu, krajina by měla být soběstačná bez zásahů člověka, udržení krajiny mají pomáhat přivážení prapůvodní živočichové.

„Chov je tady přírodní, takže to necháme na přírodě a uvidíme, zda kobyla hříbě uživí. Samozřejmě že pokud bude nemocné, tak tam pošleme veterináře a budeme to řešit podle situace, ale jinak to chceme nechat na přírodě,“ řekl Právu Dostál.

Potíže s pozemkem

Pro budoucnost rozrůstajícího se stáda je také důležité, aby se včas podařilo rozšířit pastvinu o dalších 50 hektarů. Jednání v posledních dnech ale zkomplikovala společnost Mladá RP, která podle Dostála odstoupila od dohodnutého podpisu smlouvy o nájmu pozemku na příští rok, o níž se vyjednávalo v posledních měsících.

Pozemky tady přitom patří Středočeskému kraji, který projekt České krajiny podporuje, a společnost Mladá RP je má od kraje dlouhodobě pronajaté. Kraj však v poslední době uvažuje o možnosti nájemní smlouvu vypovědět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám