Hlavní obsah

Je lehkovážný a ohrožuje kamarády, stěžoval si podnikatel Kyselý na Langra

Právo, Jakub Troníček
Olomouc

Vlivný olomoucký podnikatel a údajný šéf tamní rozsáhlé klientelistické sítě Ivan Kyselý měl opakovaně kritizovat svého dlouholetého parťáka a někdejšího ministra vnitra za ODS Ivana Langra. A to za přílišnou lehkovážnost, která měla celou skupinu ohrožovat. Vyplývá to ze soudního příkazu k domovní prohlídce u Langra doma, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ivan Kyselý

Článek

Na chování svého přítele a také obchodního partnera si měl Kyselý podle tohoto dokumentu stěžovat dalšímu důležitému aktérovi celé kauzy, tedy náměstkovi olomouckého policejního ředitele Karlu Kadlecovi.

Oba jsou nyní stíháni ve vazbě, na rozdíl od Langra, který byl po vyslechnutí minulý týden propuštěn a nebyl ani z ničeho obviněn. Kyselý mu přitom podle všeho zazlíval, že právě jeho neopatrnost může skupinu prozradit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dne 17. 4. 2015 během schůzky v motelu Janiš podezřelý Ivan Kyselý popisoval podezřelému Karlu Kadlecovi, že musel vynadat Ivanu Langrovi za to, jak se chová, že zbytečně ohrožuje kamarády a lidi kolem sebe,“ konstatuje k tomu na základě informací od protimafiánského policejního útvaru v příkazu k domovní prohlídce ostravská soudkyně Jana Bochňáková.

Podobnou debatu zaznamenaly skryté policejní mikrofony i na začátku letošního roku, kdy se měl Kyselý zmínit Kadlecovi, že Langrovi vynadal.

„Ověřoval si informace pocházející od podezřelého Karla Kadlece, a tím prozradil, že jim informaci poskytl právě podezřelý Karel Kadlec,“ píše se k tomu v dokumentu.

„Rozbořil má ředitele, ale ten nic neví“

Podle něj Kyselý Langrovi vyčítal i to, že se o exkluzívní informace od Kadlece nechce dělit s olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem, který je v kauze také stíhán, ale na svobodě.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

„Rozbořil má krajského ředitele Libora Krejčiříka, ale ten nic neví. A hlavu, tedy podezřelého Karla Kadlece ovládá Ivan Langer,“ interpretovali policisté Kyselého debatu s Kadlecem s tím, že takový přístup by mohl hejtmana rozzlobit.

Podnikatel prý proto Langrovi navrhl, aby Kadlec v rámci dobrých vztahů tzv. pouštěl informace i svému přímému nadřízenému, který by je pak zase předával hejtmanovi.

Krejčiřík, který dosud stál mimo celou aféru, však pro Právo jakékoli nadstandardní vztahy s olomouckým hejtmanem vybočující z mezí zákona vyloučil. „S panem hejtmanem udržuji vztahy v rámci standardní služební náplně, mimo jiné v rámci bezpečnostní rady kraje,“ vzkázal k tomu Krejčiřík přes svou mluvčí Jitku Dolejšovou. Langer od svého propuštění s novináři nekomunikuje.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bývalého ministra vnitra Ivana Langera (vpravo) přivezla policie k jeho domu v centru města.

Hledalo se také napojení na Rittiga.

Příkaz k prohlídce u něj doma každopádně odhalil i další podrobnosti k celé kauze. Vyšlo tak např. najevo, že policisté u někdejšího šéfa resortu vnitra hledali i důkazy k několika solárním elektrárnám včetně té v Ševětíně.

Týdeník Euro ale v této souvislosti už v úterý s odkazem na text příkazu upozornil, že vyšetřovatelé se zajímali také o možné napojení na Ivo Rittiga. Jeho jméno sice dokument neobsahuje, ale je z něj patrné, že předmětem zájmu policie byly možné kontakty na nejbližší spolupracovníky a advokáty kontroverzního pražského lobbisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám