Hlavní obsah

Starostové lanaří Picka do Senátu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické strany už pilně shánějí lákavá jména pro senátní volby na podzim 2016, ale zatím je tají. Právu se podařilo zjistit, jakými jmény chtějí překvapit Starostové a nezávislí (STAN). Mezi možnými kandidáty se objevují zajímavé profese jako bývalý velitel armády, bývalý ústavní soudce nebo primář dětského oddělení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Picek

Článek

Ke kandidatuře přemlouvají i exministra obrany a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, který uspěl v komunálních volbách za místní hnutí Podpora občanů a stal se starostou Brandýsa nad Labem. „Nabídku jsem dostal, ale je to ještě otevřené,“ řekl ve středu Právu.

Starostové na rozdíl od krajských voleb mají smlouvu s TOP 09 o společné senátní kandidátce a musí na ni své kandidáty prosazovat. „Doufám, že pan starosta v TOP 09 projde, protože je to dobrý a oblíbený starosta. Věřím, že volby vyhraje a stane se senátorem,“ uvedl pro Právo úřadující šéf STAN Petr Gazdík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl říci, zda Picka akceptují.

„Nekomentuji předběžné dohody,“ řekl Právu. Kalouska pojí s Pickem rozporuplný vztah, protože ho jako ministr financí v jednom rozhovoru urazil, ale pak se mu za to omluvil.

Starostové lanaří i bývalého ústavního soudce Stanislava Balíka. Ten je znám tím, že např. jako soudce zpravodaj odmítl stížnosti na církevní restituce nebo na zavedení zdravotnických poplatků. Také on Starostům neřekl jednoznačné ano. „Zatím se rozmýšlím,“ sdělil Právu.

Souboj pediatrů

Zajímavý souboj by se mohl odehrát v Mostě, pokud Starostům na nabídku kývne primář dětského oddělení Jiří Biolek.

V tomto obvodu bude zřejmě obhajovat i Alena Dernerová, dětská lékařka, která byla v minulosti Biolkovou podřízenou. Primář věří, že bývalou kolegyni svou kandidaturou nerozzlobí. „Doufám, že naše dobré vztahy se tím nepokazí,“ řekl Právu Biolek.

Také Dernerová, která se podle svých slov o obhajobě mandátu rozhodne až v lednu, nevidí v konkurenci nic špatného. „Beru to s nadhledem, a ne jako rivalitu. Pana primáře jsem si vždy vážila jako odborníka a chápu, že chce v Senátu završit svou profesní kariéru,“ uvedla pro Právo senátorka.

Hnutí STAN by chtělo postavit do senátních voleb také exstarostu Kutné Hory Ivo Šance a Michaela Canova, který loni začal už čtvrté volební období coby starosta Chrastavy na Liberecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám