Hlavní obsah

Pancéřovaný vůz Stropnického? Jeho úředníci zbytečně mlží

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a jeho úřad se v úterý pokusili zpochybnit informaci úterního Práva, že resort obrany plánuje vypsat soutěž na pořízení opancéřovaného vozu a dalšího identického bez pancéřování za 14,5 miliónu korun bez DPH právě pro ministra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„V materiálu připraveném pro jednání vlády, ze kterého autorky vycházejí, nic podobného uvedeno není,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva s tím, že vozidla jsou určena pro ochrannou službu Vojenské policie.

Ta – jak sdělil úřad – zajišťuje nejen bezpečnost ministra obrany, ale zejména zahraničních delegací při pobytu v ČR. K tomu jsou prý vozidla primárně určena.

Ve světě je podle resortu běžné, že představitelům těchto zemí je poskytnuta nadstandardní ochrana, a některé delegace to i přímo vyžadují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jasný podklad

Tiskový odbor dodal, že není vyloučeno, v případě indicií o možném ohrožení, jako byl třeba útok za Stropnického dům letos v červnu, že bude použito pancéřované auto i k přepravě českého ministra obrany.

V podkladu pro vládu, který má Právo k dispozici, se ve zdůvodnění jasně píše: „Důvodem pořízení vozidel je preventivní reakce na aktuálně zhoršenou bezpečnostní situaci, zvýšené bezpečnostní hrozby týkající se chráněné osoby a dále návaznost na nedávno provedený útok proti chráněné osobě. Na tento negativní vývoj upozorňují informační zprávy…, které byly poskytnuty příslušníky Vojenského zpravodajství řediteli Vojenské policie.“

Zdůvodnění pokračuje slovy: „V návaznosti na výše uvedené skutečnosti je nezbytně nutné, z hlediska plnění úkolů Vojenské policie, zamezit vzniku možných bezpečnostních rizik spojených s ochranou chráněných osob, vládních delegací a návštěv ČR.“

Z oficiálního zdůvodnění plyne, že primárně má být vůz určen ministrovi a případně také zahraničním hostům. Ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že jeho pancéřované BMW je z roku 2003, čemuž odpovídá i jeho technický stav, a proto je jeho obměna naprosto nezbytná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám