Hlavní obsah

Komise chce vědět, proč ČR tak málo vyhošťuje nelegální migranty

Praha
Aktualizováno

Evropská komise chce po Česku vysvětlení, proč nedokáže vyhošťovat lidi, kteří jsou na jeho území nelegálně. V úterý to uvedl Český rozhlas s odkazem na dopis, který počátkem října zaslala komise českému ministerstvu vnitra. Upozorňuje ho v něm na to, že ČR vrací zpět jen 13 procent nelegálních migrantů. Průměr zemí Evropské unie je přitom 39 procent.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Uprchlíci v Bělé pod Bezdězem

Článek

Komise chce proto po vnitru, aby jí do měsíce předložilo seznam opatření, kterými chce situaci zlepšit. Podle EK je totiž vracení lidí, kteří jsou v zemích Unie nelegálně, "klíčové pro snížení nelegální migrace".

Komise uvádí v dopisu statistiky Eurostatu, podle kterých Česká republika v roce 2014 nařídila 2460 lidem, aby opustili její území, reálně ale vyhostila jen 320 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se nad uváděnými čísly pozastavil. „Brusel smíchal hrušky s jabkama. A to vloni o nic nešlo. Jsem zvědav, čeho se ti experti v teple svých kanceláří dopočítají letos...“ konstatoval na Twitteru. Následně dodal, že ze 7000 letos zadržených migrantů je jich v českých zařízeních 460.

Kdysi legální pobyt měli

Podle ministerstva vnitra velkou část těch, kteří jsou v Česku nelegálně, představují lidé, kteří překročili povolenou délku pobytu.

"Musíme očistit údaj o osoby, kterým propadlo pobytové povolení, což je většina. Jsou to Ukrajinci, Libyjci, Vietnamci. To nejsou nelegální migranti, kteří tady měli legální pobyt, ale uplynula jim lhůta platnosti," řekl v reakci na dopis EK Českému rozhlasu první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Podle komise ale v Česku nelegálně zůstává příliš mnoho lidí, aniž se ptá na konkrétní důvody. Česko by navíc za unijním průměrem zaostávalo i po odečtení lidí s propadlými vízy, protože podle Nováčka by pak jeho úspěšnost ve vyhošťování nelegálních migrantů byla 32 procent.

Nelegální migrant je člověk, který vstoupí na území státu a nemá právo na udělení azylu. Tito lidé jsou označováni jako ekonomičtí migranti. Ty chce EU vyhošťovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám