Hlavní obsah

U Prahy otevřeli laserové centrum. Zkoumat bude rakovinu i planety

– Dolní Břežany

Laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy pomůže vědcům ve výzkumu kosmu i v boji s rakovinou. Slavnostně se otevřelo v pondělí, do plného provozu bude uvedeno v roce 2018. Stavba centra ELI Beamlines vyjde na 6,8 miliardy korun, částku 5,8 miliardy zaplatí EU.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Nové laserové centrum v Dolních Břežanech

Článek

Badatelé budou mít v centru pro své výzkumy nejvýkonnější laser na světě, uvedl při slavnostní ceremonii manažer centra Roman Hvězda.

Vědci budou v centru při základním výzkumu poprvé zkoumat v laboratořích extrémní fyzikální jevy, například simulaci dějů uvnitř hvězd. Významně tak mohou přispět k vývoji kvalitních a levných protonových zdrojů k léčbě zhoubných nádorů, zkoumat vnitřní stavbu živých buněk nebo například simulovat a bádat o prostředí uvnitř obřích planet.

Superlaserové systémy, které se vyrábějí v zámoří, se do centra dovezou až příští rok. ELI bude plně uvedeno do provozu v roce 2018.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Laserové centrum v Dolních Břežanech

"ELI je založeno na nové technologii laserových systémů, které umožňují generování velmi krátkých pulsů - ty mají vysokou energii. Mohou tak přispět k vytváření nových experimentů," řekl Hvězda. V nadcházejících dvou letech je prý v plánu dokončit vývoj technologie a do speciálně upravených hal připravit systémy.

Laser s nejvyšší energií na světě

Účastníci slavnostní ceremonie si v pondělí prošli nejen administrativní budovu, která funguje již od léta, ale mohli se také seznámit s experimentální a laserovou technologií v jedné z hal ve vedlejším centru HiLASE. Za pomoci 3D brýlí a virtuální reality navštívili ostatní prostory a seznámili se s laserovými systémy a experimentálními prostory.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Laserové systémy budou do centra dovezeny až příští rok.

Jedním ze čtyř velkých laserů v ELI bude takzvaný 10-PW laserový systém, podle vědců laser s nejvyšší energií na světě. Vyvíjí ho americko-evropské konsorcium vedené firmou National Energetics se zástupci Fyzikálního ústavu. Další laserové systémy vyvíjejí v pražských laboratořích, centru ELI a Lawrencově národní laboratoři v kalifornském Livermore.

Nyní pracuje pro ELI kolem 280 lidí, z toho téměř tři čtvrtiny tvoří vědci a technici. Zhruba třetina jsou cizinci, například z Francie, Itálie, Německa, Indie, Kanady, USA a Číny. Kromě břežanského střediska Beamlines bude mít projekt další tři pracoviště. Dvě budou v Rumunsku a Maďarsku, umístění třetího ještě není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám