Hlavní obsah

Podmínky pro uprchlíky jsou humánní, napsal Chovanec ombudsmance

Novinky, zpe

Podmínky detenčních zařízení v Česku, které se v poslední době ocitají pod palbou kritiky, jsou humánní. Alespoň je o tom přesvědčen ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uvedl to v dopise, který v pondělí zaslal ombudsmance Anně Šabatové. Ta minulý týden prohlásila, že děti uprchlíků žijí v zařízení v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku hůř než vězni.

Foto: David W Cerny, Reuters

Mladá migrantka se dívá z okna detenčního zařízení v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku.

Článek

„Vzhledem k vývoji migrační situace na území České republiky a s ohledem na počet zajištěných osob byla situace v zařízeních mimořádná a je tedy zřejmé, že v tomto krizovém režimu došlo k určité změně či dočasnému omezení běžných standardů umístěných osob. Jsem však přesvědčen, že podmínky byly vždy humánní,“ napsal Šabatové Chovanec.

V centrech je podle šéfa resortu zajištěna kvalitní zdravotní péče i hygienické potřeby. Děti i dospělí mají podle něj vždy k dispozici vhodné oblečení i obuv.

„Klientům je zajištěný přístup k ošacení odpovídajícímu ročnímu období, hygienické potřeby i možnost praní prádla. Stejně tak je zajištěna i strava, včetně volby vegetariánské stravy a stravy bez vepřového masa,“ uvedl Chovanec.

Vnitro prý také posílilo počty sociálních pracovníků a pedagogů a v nejbližších dnech mají být v Bělé-Jezové zprovozněny prostory, kde si děti budou moci hrát.

Kritika ze zahraničí

Ombudsmanka se do podmínek v detenčních zařízeních pustila minulý týden po své návštěvě Bělé-Jezové. Ostře zkritizovala nedostatečné hygienické podmínky či stravu. Migranti podle ní spali na lůžkách bez prostěradel a povlečení, dětem chybělo teplé oblečení.

Toho, jak Česko zachází s uprchlíky, si všimla i některá zahraniční média. [celá zpráva]

V Bělé-Jezové bylo k půlnoci z neděle na pondělí podle vnitra obsazeno 254 míst ze sedmi set. Ze 452 volných míst ve Vyšních Lhotách bylo obsazených 186. V Drahonicích je volných 159 míst z 240.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám