Hlavní obsah

Limity na Dole Bílina prolomíme, slíbil Mládek horníkům. Ti ho stejně vypískali

Právo, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Limity těžby uhlí na Dole Bílina zřejmě padnou. Před výjezdním zasedáním vlády v Ústí nad Labem to řekl protestujícím horníkům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Vláda mimo jiné o limitech v pondělí jedná na svém druhém výjezdním zasedání, kam ministři dorazili vlakem. Limity na Dole ČSA podle Mládka zřejmě zůstanou zachovány.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Stovky horníků přivítaly vládu s požadavkem zrušení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech.

Článek

„Zvažovali jsme všechny varianty a dobrá zpráva je ta, že limity pravděpodobně budou posunuty na Bílině. U lomu ČSA takové rozhodnutí zřejmě přijato nebude,“ řekl za ohlušujícího pískotu Mládek protestujícím horníkům. Ti bouřlivě reagovali především na jeho oznámení, že těžební limity na dole ČSA s největší pravděpodobností prolomeny nebudou.

Vláda má na stole dva návrhy prolomení limitů, oba počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí. U Dolu ČSA jeden z návrhů počítá s odsunutím rozhodnutí do roku 2020, druhý jen s předložením analýzy potřeby hnědého uhlí do konce roku 2020.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

S žádným prolomením limitů nesouhlasí ekologové, kteří v Ústí také protestují. Zatímco horníků se sešlo na tři stovky, ekologů a obyvatel Horního Jiřetína o něco méně. Odpůrci těžby pouštějí od rána u krajského úřadu z velkých reproduktorů zvuky těžebních strojů.

Vědci, lékaři, ekologické, rozvojové a humanitární organizace také společným dopisem vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby přestal opomíjet závažné dopady prolomení limitů těžby hnědého uhlí na velkolomu Bílina a zpochybňovat nutnost okamžitého rozhodnutí o zachování limitů na velkolomu ČSA. [celá zpráva]

Všichni čekají jasné vyjádření

„Premiér by měl jednoznačně říci, že bude požadovat okamžité potvrzení platnosti limitů na velkolomu ČSA, jakékoli odklady jsou proti zájmu nejen místních lidí, ale i horníků. Prolomení limitů je v rozporu s cíli státní energetické koncepce. Uhlí za limity na Dole ČSA podle studií ministerstva průmyslu a obchodu a podle Státní energetické koncepce nepotřebujeme,” řekl šéf energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Foto: Aleš Pelikán

Odpůrci prolomení limitů

Horníci se naopak bojí o pracovní místa, kterých je na Mostecku dlouhodobě velmi málo, a situace na tamním pracovním trhu je jedna z nejhorších v Česku. Horníci před krajským úřadem při protestu mávali transparenty s nápisy jako Pohřběte limity, ne nás nebo Ekoterorismus nezahřeje.

Foto: Aleš Pelikán

Odpůrci prolomení limitů

Na jednání vlády kromě limitů přijde na řadu i podpora rozvoje pracovních příležitostí v Ústeckém a Moravskoslezském kraji či zpráva o stavu vyloučených lokalit na Ústecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám