Hlavní obsah

Chovanec vyzval Rozbořila, aby zveřejnil policejní obvinění

Právo, dan, jt
Aktualizováno

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jediná cesta, jak z korupce obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) může ukázat, že policie nemá pro svá obvinění závažné důvody, je zveřejnit obvinění, které mu policisté předali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Doufám, že se domluví se státními zástupci a alespoň část obvinění veřejnosti ukáže,“ řekl Chovanec v nedělním diskusním pořadu Partie TV Prima. Dodal, že si nechal zjistit, že pokud začerní jména ostatních obviněných, tak je to možné. Tuto možnost se chystá v pondělí navrhnout i premiérovi, a pokud se shodnou, tak k zveřejnění policejního spisu Rozbořila vyzvou.

Podle Chovance by ale bylo nejlepší, aby Rozbořil rezignoval a pokusil se očistit své jméno a pak se do politiky vrátil.

K tomu ho v pátek přemlouval i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka, ale neuspěl. Rozbořil se brání tím, že nikomu úplatek nenabízel a že se pouze ocitl v nevhodnou dobu na špatném místě. [celá zpráva]

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan na dotaz deníku Právo, zda by povolil zveřejnění alespoň části obvinění, odvětil, že se k informacím v médiích vyjadřovat nechce.

Výzva je nestandardní

Hejtmanův advokát Petr Konečný Chovancovu výzvu označil za nestandardní. „Policie nás poučila o tom, že nesmíme nic zveřejňovat, což nám dali také podepsat. Připadá mi tedy trochu zvláštní, když nás ministr vnitra vyzývá k přesnému opaku, tedy k porušování předpisů,“ řekl Právu Konečný.

Zároveň však dodal, že pokud by policisté se zveřejněním souhlasili, tak by se tomu klient nebránil. Ten text má zhruba 30 až 50 stran, přičemž pana Rozbořila se týkají dvě. „Je tam jen velmi okrajově,“ poznamenal advokát.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván se odmítl k Chovancově výzvě jakkoli vyjadřovat. „Nebudu komentovat informace z médií,“ konstatoval žalobce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám