Hlavní obsah

Cizinecká policie letos zadržela již přes 7000 migrantů

Novinky, jas
Aktualizováno

Za prvních devět měsíců letošního roku zadržela cizinecká policie 7201 migrantů, což je meziročně o 3741 více. Ve stejném období požádalo v ČR o mezinárodní ochranu 1115 cizinců. Nejčastěji šlo o občany Ukrajiny, Kuby a Sýrie.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kontroly cizinecké policie ve vlaku

Článek

Informace o počtu migrantů v pátek sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policisté podle ní zadrželi rovněž 150 osob, které se na nelegálním přechodu hranic podílely.

„Většinou se jednalo o řidiče vozidel, kteří při tranzitní nelegální migraci převáželi především občany Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Kosova,” uvedla mluvčí.

„Z celkového počtu bylo 7 010 osob odhaleno při nelegálním pobytu a 191 osob zjištěno při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici ČR,” doplnil šéf analytického oddělení cizinecké policie Vladimír Takáč. Vnější schengenské hranice ČR jsou na mezinárodních letištích.

Nejčastěji se jednalo o Syřany (1920), Ukrajince (892)  a Afghánce (545).

Nejvíce nelegálních migrantů (1767) bylo letos zadrženo v srpnu, v září se jednalo o 1290 osob. Největší nárůst počtu zadržených migrantů byl zaznamenán v Jihomoravském kraji a v Praze.

Loni bylo zadrženo celkem 4 822 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám