Hlavní obsah

Policejní šťára může nahrát ANO, Feranec přemýšlí o návratu

Právo, rsk, mhr

Korupční kauza Vidkun, týkající se klientelistických vazeb mezi vysokými policejními důstojníky, politiky a podnikateli na Olomoucku, může otřást dosud suverénním postavením ČSSD, která tu vládne s komunisty. Mezi čtyřmi obviněnými je totiž hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Sociální demokracie v krajských volbách, které se konají za rok, podle všeho oslabí, čímž se naskytne šance pro další partaje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V olomoucké kauze byli obviněni čtyři lidé. Na snímku z 15. října policisté převážejí k Okresnímu soudu v Ostravě jednoho ze zadržených.

Článek

Rozbořil už dříve ohlásil zájem funkci obhájit, ale po zátahu a vzneseném obvinění je jeho politická budoucnost nejistá.

Šéf oblastní buňky a olomoucký zastupitel ANO Milan Feranec bude chtít soc. dem. vrátit políček z komunálních voleb v roce 2014. Tehdy se navzdory vítězství babišovců nestal olomouckým primátorem. Sociální demokracie se totiž dohodla s ODS, lidovci a TOP 09.

Feranec Právu potvrdil, že bude příští rok kandidovat, podle něj je ale předčasné se bavit o tom, zda bude lídrem kandidátky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

„Ke komunálním volbám se už vracet nechci, voliči nějak rozhodli, politici to ale udělali jinak. Pokud jde o krajské volby, tak se jich chci účastnit, ale debata o lídrovi není zdaleka uzavřena,“ řekl Právu.

Konec hanáckého Palerma

Olomoucké ANO ve čtvrtečním prohlášení přivítalo, že trestní orgány prokazují odhodlání rozkrývat klientelistické propojení podnikatelů, policie a politických špiček v kraji.

„Pevně věřím, že nelichotivý obraz jakéhosi hanáckého Palerma, kde o životě rozhodují nikoli nestranní a demokraticky volení zástupci, ale nečitelné ekonomicko-politické struktury, se začíná hroutit a občané na Olomoucku opět získají důvěru v normální politiku,“ uvedl Feranec.

Ten je i politickým náměstkem na ministerstvu dopravy. Do resortu přišel s exministrem Antonínem Prachařem, před tím působil jako manažer ve skupině Agrofert.

Reklama

Výběr článků

Načítám