Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal Romů, kteří nedostali rezervovaný pokoj v hotelu

Novinky, jas

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti dvou Romů, kteří se dožadují omluvy a odškodnění 25 tisíc korun od provozovatele mosteckého hotelu, v němž si spolu s dalším mužem zarezervovali pokoj. Ten však po příjezdu nedostali s tím, že volné pokoje nejsou. Oba muži takovéto jednání považovali za diskriminaci kvůli tomu, že jsou Romové. Případ z roku 2005 bude muset znovu řešit Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ÚS muži prokázali, že „je zaměstnanci hotelu navzdory původnímu telefonickému příslibu odmítli ubytovat s tím, že všechny pokoje jsou již rezervovány”.

„Tímto jednáním byli vystaveni diskriminaci, neboť důvod odmítnutí měl spočívat v jejich příslušnosti k romskému etniku, o které tito zaměstnanci v době rezervace nevěděli a zjistili ji až poté, co se stěžovatelé dostavili do hotelu,” konstatoval Ústavní soud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudci v úterý odmítli i tvrzení soudů nižší instance, které žalobu mužů zamítli s tím, že zaměstnanci hotelu vůči dvojici argument odkazující k etnické příslušnosti obou mužů nepoužili.

„Představa, že takováto pohnutka bude dotčenému jednotlivci výslovně sdělena, je iluzorní. Jakkoliv lze samozřejmě připustit i tuto situaci, v každodenní realitě půjde spíše o výjimku než o pravidlo,” konstatovali ústavní soudci.

Objednávka mohla být jen formální

Neuspěla ani argumentace hotelu, který se bránil tvrzením o plné obsazenosti, neboť rezervace, na niž odkazoval, nebyla vůbec využita.

„K provedení objednávky nakonec nedošlo v důsledku jejího zrušení, k němuž mělo dojít poté, co žalobci odešli z hotelu. Nastala tedy souhra náhod, která zcela důvodně vyvolává pochybnosti o pravdivosti takto popsaného sledu událostí,” poukázal ÚS na možnost účelové argumentace hotelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám