Hlavní obsah

Babiš nezachoval chladnou hlavu. Ať obvinění doloží, nebo se omluví, vzkazují lidovci

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Andrej Babiš nezachoval chladnou hlavu, když mluvil o zlobbování koaličních poslanců. Těmito slovy reagoval první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Babišovo obvinění, že poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Ladislav Šincl (ČSSD) byli při projednávání novely loterijního zákona ovlivněni hazardní lobby. Svá slova by měl Babiš doložit. Pokud tak neučiní, je na řadě podle ministra zemědělství Jurečky omluva. Babiš se však omlouvat nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Ta slova mi přijdou, že pan vicepremiér Babiš neudržel chladnou hlavu a pustil se do věcí, které není schopen prokázat,” uvedl Jurečka.

„Jsou to docela odvážná slova z úst prvního vicepremiéra této vlády. Jestli tato slova neříká od pultíku v Poslanecké sněmovně, měl by umět tato slova také doložit, protože už se na něj nevztahuje žádná verbální imunita. Takže ať to doloží, nebo ať se omluví a neříká tyto věci,“ dodal Jurečka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš však Novinkám napsal, že se omlouvat nehodlá.

Ostře v pondělí zareagoval také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Když dojdou argumenty, přichází osobní útok. Když zaviním problém, obviním toho, kdo ho řeší,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

Sám Bartošek uvedl, že v úterý kvůli celé věci uspořádá briefing, kde věc okomentuje.

„Byla to spontánní reakce na vystoupení pana Bělobrádka v televizi. Podle mě je to zbytečné. Já bych doporučoval, abychom takové věci řešili za zavřenými dveřmi,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Přestřelky jsou zbytečné, míní Jurečka

Situace mezi lidovci a Babišem totiž nabrala na obrátkách už v neděli. Bělobrádek totiž v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že ANO ve Sněmovně porušuje demokratická pravidla. Hnutí v pondělí uvedlo, že po vicepremiérovi požaduje vysvětlení. [celá zpráva]

Přestřelky a rozpory, které nyní koalici rozdělují, považuje Jurečka za zbytečné. „Chápu, že ne každý má dobrý den a dokáže udržet nervy na uzdě. Ale byl bych rád, abychom se vrátili k rozumné komunikaci a neotravovali lidi vnitřními hádkami. Ty se mají vyříkat na půdě koaliční rady,“ míní místopředseda lidovců.

Podobnou výtku na adresu koaličních partnerů směřoval v neděli i Bělobrádek. Vadí mu, že od začátku společné vlády spíše mluví do médií, ale do očí mu své názory nesdělí.

Stejnou věc ale vyčítá Bělobrádkovi Faltýnek. „Poprosil jsem koaliční partnery z KDU-ČSL, abychom, pokud je nějaký problém, vše řešili na úrovni koaliční rady. Pan Bělobrádek na posledních koaličních radách nic neřekl,“ podotkl místopředseda ANO. Fungování koalice ale podle něj není nijak ohroženo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám