Hlavní obsah

Lesy ČR nechtějí církvím vydat pětinu požadovaných pozemků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesy ČR (LČR) odmítají vydat církvím zhruba 30 tisíc hektarů lesa. Státní podnik předpokládá, že o pětinu z cca 150 tisíc hektarů, které církve v rámci restitucí žádají, povede vleklé soudní spory. V pondělí to uvedl generální ředitel společnosti Daniel Szórád.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Největší část lesů, které LČR odmítly vydat, si nárokuje Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známá jako Řád německých rytířů. Mezi odmítnuté církve s velkými restitučními nároky dále patří Benediktinské opatství v Broumově, Cisterciácké opatství v Oseku a Kanonie premonstrátů Teplá.

V rámci církevních restitucí se Lesy ČR nyní účastní 42 soudních sporů. Ve 22 z nich podnik žaluje zástupce církví, u dalších 20 sporů jsou Lesy ČR na straně žalované. „Jedná se často o formální chyby v rozhodnutí o vydání pozemků či staveb, nebo máme díky dokumentům pochybnosti o oprávněném nároku zástupců církví na požadovaný majetek," uvedl Szórád.

Tisíce hektarů již církve dostaly

Podnik zatím uzavřel dohody s církvemi o vydání 74 347 hektarů, dalších 17 501 hektarů lesů církvím přiřkl ve správním řízení Státní pozemkový úřad.

„U dalších asi 30 tisíc hektarů se předpokládají kladná rozhodnutí o vydání," řekl Szórád. Největší vznesené nároky z tohoto objemu mají Cisterciácké opatství Vyšší Brod, Řád maltézských rytířů a vydán by měl být i rozsáhlý majetek po vratislavském arcibiskupství, který žádají arcibiskupství olomoucké a biskupství ostravsko-opavské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám