Hlavní obsah

Do Česka se vrátil mráz, na Kvildě spadla rtuť k minus 12

Obyvatele v pondělí ráno mohl nepříjemně zaskočit příchod zimy, zvlášť ve srovnání s letošním nadprůměrně horkým létem. Zatím nejchladnější podzimní ráno v pondělí srazilo rtuť teploměrů pod nulu, nejvíc na Kvildě. Během týdne se trochu oteplí, přibude ale oblačnost a vydatné srážky, ve vyšších polohách se dočkáme sněhu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Čechách mrzlo na většině území, protože byla jasná noc. Praha-Libuš naměřila -2,4 stupně, Liberec -5,8 stupně a nejnižší teplotu zaznamenala stanice Kvilda-Perla, kde bylo -11,7 stupně. Tepleji bylo na Moravě, v Holešově měli 3,2 stupně nad bodem mrazu.

„Naposledy bylo takto studené ráno 7. dubna, tedy před více než půl rokem,“ připomněla Dagmar Honsová z Meteopressu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro zimomřivé jedince je dobrou zprávou, že pondělní ráno je tím nejchladnějším z celého týdne, ačkoli mrazivé bude i to úterní. Od středy by měla převládat velká oblačnost se srážkami, ranní minima už tak budou nad bodem mrazu. „Průměrné denní teploty zpočátku týdne budou odpovídat spíše druhé listopadové dekádě. Budeme pod průměrem zhruba o pět stupňů oproti normálu,“ poznamenala Honsová.

Na horách začne sněžit

Pondělí bude v Čechách převážně jasné, na Moravě a ve Slezsku oblačné, na severovýchodě až zatažené, tam začne v průběhu dopoledne už od nadmořské výšky 400 metrů sněžit. „V Jeseníkách a v Beskydech do večera napadne 5 cm, v nižších polohách kolem 2 cm sněhu, který ale začne tát. Na horách už může vítr tvořit sněhové jazyky,“ upřesnila Honsová. Pondělní denní teploty vystoupí nejvýše na 6 až 10 stupňů.

„V roce 2009 začalo sněžit v nižších polohách 13. října, v roce 2012 to bylo 27. října,“ připomněla meteoroložka.

V úterý ráno spadnou teploměry do rozmezí 2 až -2 stupně. Zpočátku bude polojasno na většině území. Během dne se k nám začne nasouvat tlaková níže se středem nad centrálním Středomořím. Přinášet bude od jihu přibývání oblačnosti, postupně s deštěm, na Šumavě to bude sněžení.

Od středy do konce týdne deštníky

Ve středu ráno očekává předpověď zataženo s deštěm, na horách by ale ještě mělo sněžit. Minimální ranní teploty 5 až 1, přes den pak vystoupí na 6 až 10 stupňů.

Ve čtvrtek bude zataženo, přechodně oblačno – a opět s deštěm. Sněhové srážky už budou jen na vrcholcích hor, tedy nad 1000 metry. Nejnižší ranní teploty se budou pohybovat mezi 6 až  2 stupni, nejvyšší denní vystoupí na 8 až 12 stupňů. Tepleji bude na jihu území.

Také v pátek bude zataženo až oblačno s deštěm či přeháňkami. Ranní teploty klesnou k 7 až 3 stupňům, maxima vystoupí na 8 až 12.

O víkendu budou srážky slabší, oblačnost však zůstane velká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám