Hlavní obsah

Armáda má u rakouských hranic v pohotovosti 650 vojáků

Praha
Aktualizováno

Česká armáda uvedla do pohotovosti 650 vojáků, kteří jsou připraveni u hraničních přechodů s Rakouskem pomáhat policii při řešení případné migrační krize. Informaci zveřejnilo v pátek ministerstvo obrany.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Josef Bečvář (vlevo) na archivním snímku

Článek

„Máme v permanentní pohotovosti 650 vojáků, kteří jsou do 120 minut připraveni zahájit úkoly v součinnosti s Policií České republiky,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Vojáci budou podle něj připravení od pátečního večera ve třech vojenských objektech nedaleko vybraných hraničních přechodů s Rakouskem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V případě potřeby mohou neprodleně zahájit činnost, která bude spočívat zejména v monitorování situace a hlídkování ve veřejném prostoru,” doplnil Stropnický, který akci nařídil s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem.

V pohotovosti jsou především příslušníci 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. Pokud by to bylo potřeba, je armáda připravená nasadit další muže.

„Bude-li třeba, nasadíme i vojáky z dalších jednotek,“ upřesnil Bečvář.

Víc kontrol na hranicích

Vojáci mají v případě nasazení hlavně pomáhat policii. Ta od této soboty rozšíří kontroly na hranicích s Rakouskem. S nimi začala v polovině září. Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech. Nasazeni budou policisté z devíti krajů. Z dosavadních dvou set se jejich počet při kontrolách zvýší na 720.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se Rakousko o tomto víkendu zřejmě chystá uzavřít své hranice s Německem a se Slovinskem. Pokud by k tomu došlo, ČR obnoví hranice s Rakouskem také a bude-li třeba, je česká policie připravena nevpustit na území ČR vlaky s nelegálními migranty.

„My máme z diplomatických zdrojů informace, že teoreticky by k tomu mohlo dojít po volbách ve Vídni, které jsou teď o víkendu. V případě, že by se Rakousko rozhodlo toto udělat, tak my bychom obnovili česko-rakouské hranice,” řekl Právu ministr. [celá zpráva]

Pokud by Rakousko své hranice uzavřelo, mohly by se migranti snažit dostat do Německa přes území ČR.

Cestují v malých skupinách

Podle cizinecké policie běženci v současné době využívají spíše malé přechody. Cestují v malých skupinách, a to nejčastěji v autech, autobusech nebo pěšky, vlakem už málo.

V Jihomoravském kraji budou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice a Slavonice.

S namátkovými kontrolami na hranicích s Rakouskem začala Česká republika v polovině září. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po Česku cizinecká policie zesílila už v polovině června.

Další prověrka armády

Po cvičné výstavbě humanitární základny a společném cvičení s policií na hranicích je pohotovost 650 vojáků další prověrkou připravenosti české armády na řešení případné krizové situace spojené s uprchlickou vlnou, poznamenalo v pátek ministerstvo obrany.

Na konci září se do akce na česko-rakouské hranici zapojilo celkem 500 policistů a 300 vojáků. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) cvičení ukázalo, že republika je na případný nápor migrantů připravena, ale čas nasazení sil na hranice se musí zrychlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám