Hlavní obsah

Praha a EMS se dohodly. Zkontrolují stav systému Opencard

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Vlastník práv ke kartě opencard eMoneyService (EMS) a Praha se ve čtvrtek po řadě sporů dohodli, že zkontrolují stav systému. Ten v předchozích týdnech několikrát zkolaboval. Novinkám to v pátek potvrdil mluvčí EMS Martin Opatrný. Praha doufá, že tímto krokem zajistí stabilizaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karta opencard

Článek

„Schůzka proběhla ve čtvrtek. Dohodli jsme se na společném postupu. Operátor Opencard nám umožní provést kontrolu systému,“ řekl Opatrný.

„Jednání přineslo rámcovou shodu na průběhu kontroly stavu licencí a podmínek užívání softwaru. EMS na druhé straně přislíbilo zajistit, že nedojde k provozním výpadkům v důsledku vypršení certifikátu,“ uvedl předseda představenstva Operátor Ondřej Felix.

EMS by měla stav systému zkontrolovat za účasti soudního znalce a pracovníků Operátora. „Chceme provést celkovou analýzu systému, protože od ledna běží bez podpory. Je velká pravděpodobnost, že se tam generují nějaké chyby,“ uvedl Opatrný.

Konkrétní datum není jasné

Přesný termín kontroly zatím není jasný. „Musíme specifikovat, co všechno budeme zkoumat a v jakém rozsahu, Operátor si to musí projít. Očekávám, že by to mohlo být v průběhu příštího týdne,“ míní mluvčí EMS.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman očekává, že do budoucna bude možné dílčí problémy řešit rychleji a bez zbytečných emocí.

„Naše pozice však zůstává stejná, do budoucna nechceme Opencard dále rozvíjet, zvažujeme jiné alternativy a během několika týdnů bude toto řešení představeno. Je však nutné tento projekt důstojně zakončit a na tom se, doufám, s EMS shodneme,” sdělil mluvčí.

V minulých týdnech měla Praha několikrát problémy s výpadky systému. Město opakovaně obviňovalo firmu EMS, ta však vinu odmítala a mluvila o porušování autorského zákona ze strany magistrátu.

EMS se s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Spory se táhnou řadu měsíců.

Kartu opencard využívá zhruba 1,2 miliónu lidí. Projekt stál asi 1,75 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám