Hlavní obsah

V Motole se budou od pondělí léčit čtyři syrské děti

Čtyři syrské děti se budou od pondělka léčit v motolské nemocnici v Praze. Přiletí spolu se svými rodinami v rámci humanitárního projektu MEDEVAC z uprchlických táborů v Jordánsku. V pátek o tom informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražská Fakultní nemocnice Motol, kde se budou děti léčit.

Článek

„Dvanáctého října přijedou do České republiky čtyři syrské rodiny, které dosud v nelehkých podmínkách pečovaly o své nemocné děti. Odbornou lékařskou pomoc nutně potřebují čtyři malí pacienti, z každé rodiny jde o jedno dítě,“ uvedl Němeček.

V Jordánsku všechny vyšetřil český lékař, proto podle ministra nehrozí riziko, že by se prostřednictvím rodin do Česka dostaly nějaké infekční nemoci.

Děti jsou očkované podle syrských zvyklostí, očkování jim bude dále doplňováno podle českého očkovacího kalendáře. V závislosti na svém zdravotním stavu by měly být očkovány proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Do Česka dorazí celkem 21 lidí, z toho třináct dětí.

Z Blízkého východu dorazí stovka migrantů

Záměr nabídnout útočiště rodinám syrských dětí, jež se budou léčit v Motole, byl zveřejněn v srpnu po schůzce pracovní skupiny pro migraci. Tyto rodiny jsou zahrnuty mezi 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce Česko přijmout.

Podle dřívějších informací by měli být rodinní příslušníci hospitalizovaných dětí ubytováni v dočasném ubytovacím zařízení v Praze. O jejich integraci se pak bude starat arcidiecézní charita a správa uprchlických zařízení.

Letos by měla do ČR dorazit přibližně stovka migrantů z táborů na Blízkém východě. Dalších 95 uprchlíků by mělo být do ČR přesunuto z Řecka a Itálie. Z těchto států se Česko zavázalo přijmout celkem 1100 migrantů.

Projekt MEDEVAC (Medical Evacuation)
Projekt je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, jimž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Je realizován ministerstvem vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v ČR, ale též vysíláni lékaři do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám