Hlavní obsah

Balkánská kravina, prohlásil Kalousek o Babišově EET. Zákon prošel do třetího čtení

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za balkánskou kravinu označil ve středu místopředseda TOP 09 elektronickou evidenci tržeb (EET), kterou ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně nakonec protlačil do třetího čtení. Kalousek narážel na to, že se Babiš tímto systémem inspiroval v Chorvatsku. Poslanci zákon ve druhém čtení schválili po více než čtyřhodinové debatě.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Nad vládním návrhem se ještě sejde rozpočtový výbor, který posoudí vznesené pozměňovací návrhy. Potom přijde na řadu závěrečné schvalování.

Během středečního schvalování došlo opět na očekávanou kritiku opozice. „Je to balkánská kravina!“ prohlásil Kalousek. „Tato balkánská supernovinka nevede k narovnání podnikatelského prostředí, ale vede k jeho ještě většímu pokřivení a ještě větší balkanizaci, což prospívá balkanizovaným a balkánským oligarchům, ale určitě ne národní ekonomice a českému prostředí,“ dodal.

Místopředsedovi TOP 09 kontroval poslanec ANO Jan Volný. Celá Evropa podle něj vnímá hotovostní platbu jako velký problém celé ekonomiky.

„A celá Evropa tento problém řeší, někdo dřív, někdo později a kolegové z Chorvatska jsou prostě ti, kteří to zavádějí z této skupiny států jako poslední a využili tu nejmodernější technologii, která v současné době je možná, a proto jsme se tam začali učit,“ řekl Volný.

„Chorvatsko bylo poslední, jde tam o ten systém. Je to vyzkoušený model. Přicházíme s novými moderními technologiemi. Kontrol bude podstatně méně a finanční správa bude mít čas na firmy, které kradou,“ obhajoval Babiš.

Opozice vytýká kontrolu nad občany

Opozice mimo jiné vytýká, že díky EET získá vláda větší kontrolu nad občany. To však Babiš vyvrací. „Je nesmysl, že budeme sbírat informace o zákaznících. EET žádným způsobem neidentifikuje zákazníka,” bránil se ve středu ve Sněmovně.

„Vypadá to, že musím znovu přijít s účtenkami,” prohlásil Babiš. Připomněl tak první čtení zákona, kdy ve Sněmovně EET obhajoval s obřími kopiemi účtenek. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky. Snímek z 10. července 2015.

„Tvrdit, že se to dá zneužít, je absolutní lež a nesmysl. Je to nejmodernější systém hlídání tržeb. Je plno podnikatelů, kteří nám píší a kteří nás podporují,” doplnil ve středu Babiš.

Elektronická evidence tržeb je pro ministra financí klíčová. Od jejího zavedení si do státní kasy slibuje dvanáct miliard. Opozice však proti zákonu brojí, dlouhodobě mluví o tom, že je připravena blokovat EET ve třetím čtení klidně i několik let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám