Hlavní obsah

Manažeři VZP jezdili do Alp za peníze Hewlett-Packard

– Praha

Společnost Hewlett-Packard platila několika manažerům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zájezdy do rakouských Alp. Uvedl to ve středu Český rozhlas - Radiožurnál. Firma za ně hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Výrobce výpočetní techniky Hewlett-Packard přitom od největší české zdravotní pojišťovny dostává zakázky bez otevřené soutěže. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek podle rozhlasu nařídil mimořádný audit IT zakázek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech. Ilustrační foto

Článek

Manažeři vyjížděli do Alp za peníze firmy nejméně od roku 2009, podle některých svědectví však výlety začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013.

Kabátek, který je ve funkci od roku 2012, Radiožurnálu řekl, že o těchto aktivitách svých podřízených neví. Celou věc chce nyní co nejrychleji prověřit. Firma Hewlett-Packard se k celé záležitosti nevyjádřila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Někteří manažeři se k výletům přiznali, někteří zapírali. Několik z nich tvrdilo, že šlo o školení," uvedl rozhlas.

Současný šéf IT projektů Roman Rund přiznal, že to lze vnímat jako určitou formu korupce. „Já říkám, že se na to dá takhle nahlížet. Ale já to nebral jako korupci, my jsme tam jezdili za konkrétním účelem – styl výjezdní porady,” řekl Rund.

Náměstkyně si to nepamatuje

Na hory jezdila i současná ekonomická náměstkyně VZP Markéta Slavíková, která si to prý ale nepamatuje.

Zalyžovat si byl podle Radiožurnálu také ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec, dnešní hlavní analytik IT projektů Martin Kreidl, bývalý náměstek VZP Tomáš Červinka a ředitel pojistného odboru a správy pohledávek Petr Nosek.

Od roku 2008 do současnosti získal Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard čelil podezření z možné korupce v Polsku a Rusku. Jeho bývalí manažeři údajně upláceli, aby získali zakázky na dodávky pro stát, dodal Radiožurnál.

Výběr článků

Načítám