Hlavní obsah

Vdova po Jiřím Pelikánovi dostane státní vyznamenání

– Praha
Právo, ČTK, Jan Martinek

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání herečce Jitce Frantové-Pelikánové, manželce zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána. Zeman to oznámil v úterý u příležitosti prvního českého vydání publikace Jiří Pelikán - Nepohodlný exulant, ke které prezident napsal předmluvu. Kniha rozhovorů italského novináře Antonia Cariotiho s Pelikánem vyšla v Itálii v roce 1998.

Foto: Petr Horník, Právo

Znovupředstavení knihy Jiřího Pelikána. Na snímku prezident Miloš Zeman, manželka Pelikána Jitka Frantová a italský velvyslanec Aldo Amati

Článek

„Jitko, budu nesmírně rád, když tě potkám 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu a budu ti moci udělit státní vyznamenání, které si nesmírně, ale nesmírně zasloužíš,“ řekl Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman, Jitka Frantová a Pavel Kohout

Prezident umělcům uděluje medaili Za zásluhy v oblasti umění a kultury. Frantová ji obdrží za divadelní inscenaci Moje pražské jaro, za které herečka sbírala ocenění už v Itálii, kam se v roce 1968 musela s manželem uchýlit.

První Čech v Evropském parlamentu

Zeman ve svém projevu v Italském kulturním institutu ocenil zejména skutečnost, že se Jiří Pelikán stal v exilu prvním Čechem zvoleným do Evropského parlamentu.

„Všichni z nás, kdo žijí v politice, vědí, jak je těžké získat jistotu na kandidátce. Je prakticky nemožné pro cizince, když se všichni rvou o místa na volitelných pozicích - zejména ti kdo si to vůbec nezaslouží - aby získali možnost reprezentovat svoji vlast,“ řekl Zeman.

Pak se otočil na italského velvyslance se slovy: „Pane velvyslanče, vidím, že šetříte. Na stole není víno, ale minerálka. Nicméně mi dovolte, abych hluboce poděkoval Itálii, italskému národu a italskému politikovi Bettinu Craximu (expremiér, který podporoval exulanty kolem Pelikána poz. red.), že umožnil Jiřímu Pelikánovi, aby byl hlasem svobodného Československa. Viva Itálie,“ pronesl Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a manželka Pelikána Jitka Frantová

Jitka Frantová zavzpomínala na svého manžela a zejména na dobu v italské emigraci. „Pro exil se Jiří nerozhodl ze strachu nebo z pohodlnosti, ale proto, že chtěl pokračovat ve svém boji za svobodu, proti sovětské okupaci a za návrat demokracie v Československu,“ uvedla.

Pronásledováni tajnou policií

„Nebyly to snadné roky. Ztratili jsme všechno, zůstali jsme v cizině bez práce, bez bytu, bez dokladů, bez znalosti jazyka, zbaveni občanství a soustavně pronásledováni čs. tajnou policií, ale obklopeni lidským teplem Italů,“ řekla.

Na Jiřího Pelikána zavzpomínal také spisovatel Pavel Kohout, který napsal o Pelikánově cestě do EP reportáž. Ta je součástí knihy. „V emigraci nebylo dvou lepších lídrů než Jiří Pelikán a Pavel Tigrid,“ řekl.

Zeman také věnoval několik slov dvěma náměstkům primátora Olomouce, kteří byli přítomni. „Bývalý primátor Martin Novotný (ODS) mi třikrát slíbil, že po Pelikánovi pojmenuje náměstí, nebo aspoň ulici. Nemám rád lidi, kteří nedodržují sliby!“ řekl zvýšeným hlasem. Náměstkům slíbil, že kdykoliv přijede do Olomouce, bude je pronásledovat s dotazy, zdali slib dodrží.

Dnešní místopředseda ODS Novotný Právu posléze řekl, že se čeká na důstojné místo, které by mohlo být po Pelikánovi přejmenováno. „Tlačil jsem na to, aby se hledaly lokality. Nechtěli jsme nic přejmenovávat, názvy jsou tradiční a vžité. Těch pár nových ulic a lokalit ale nebylo důstojných pro naplnění prezidentské vůle,“ uvedl Novotný.

Podpořila Zemanovu kampaň

Díky jazykovým schopnostem prorazila Frantová na divadelních scénách v Itálii, Německu i Rakousku. Ve Vídni například ztělesnila hlavní postavu v Čapkově Věci Makropulos, za roli Madama Pace v Pirandellově hře Šest postav hledá autora získala v Itálii hereckou cenu Protagonisti. Účinkovala též v televizi a seriálech a vytvořila přes 80 rolí.

Třiaosmdesátiletá Frantová je držitelkou italského řádu Za zásluhy. Před třemi lety podpořila Zemana v prezidentské kampani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám