Hlavní obsah

Primátorkou Prostějova se stala sociální demokratka Rašková

– Prostějov
Právo, jr

Novou primátorkou Prostějova zvolilo v pondělí zastupitelstvo pětašedesátiletou sociální demokratku Alenu Raškovou. Nahradila dlouholetého primátora a stranického kolegu Miroslava Pišťáka, který na funkci rezignoval v polovině září v souvislosti s nejasnostmi kolem přijetí finančního daru.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Primátorka Prostějova Alena Rašková(ČSSD)

Článek

Rašková při volbě neměla žádného protikandidáta a hlasovalo pro ni 29 z 35 přítomných zastupitelů. Už na konci září byla zvolena radní, nahradila bývalého hejtmanova náměstka Aloise Mačáka (ČSSD), který rezignoval na krajské funkce a zároveň se vzdal také funkcí radního a zastupitele Prostějova.

Pišťák a náměstek hejtmana Olomouckého kraje a současně radní města Prostějova Alois Mačák (ČSSD) podle Mladé fronty Dnes dostali od firem na soukromé účty celkem 1,6 miliónu korun.

Na Mačákův účet v letech 2012 a 2013 podle jeho majetkového přiznání několik regionálních podniků poslalo 1,35 miliónu korun. Pišťák loni přiznal od firmy DT výhybkárna a strojírna Prostějov dar ve výši 250 tisíc korun.

Pišťák tvrdí, že částka 250 tisíc byla určena pro jeho osobní prezentaci a PR.

Vedení sociální demokracie ale o žádných darech nic neví. „Jednalo se výhradně o jejich soukromé aktivity a jakékoliv spojování s ČSSD vylučujeme,“ napsala Právu mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Záležitosti kolem poskytnutí finančních darů již prověřuje policie. Případ Aloise Mačáka dozoruje Krajské státní zastupitelství v Olomouci a věc Miroslava Pišťáka Okresní státní zastupitelství v Prostějově.

Reklama

Výběr článků

Načítám