Hlavní obsah

TOP 09 a ODS pošilhávají po spolupráci, kazí ji vztah k EU

Právo, Jan Martinek

Postoj k evropské integraci. To je největší žába na prameni, která brání v užší spolupráci ODS a TOP 09, dvou pravicových stran, které pošilhávají po spolupráci v krajských i senátních volbách v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

ODS ani TOP 09 se dlouhodobě nedaří přiblížit se ve voličských preferencích nejsilnějším vládnoucím stranám ČSSD a ANO, a straníci opatrně připouštějí, že o těsné předvolební spolupráci je třeba vážně jednat.

Je tu ale zásadní problém: ačkoliv se ODS i TOP 09 bez problémů shodnou v některých ekonomických otázkách či v boji proti vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO), postoj k EU obě opoziční partaje stále hluboce rozděluje.

Kalouskovy teatrální výstupy ve Sněmovně jsou jen folklór
Jan Zahradil

Výrazně se tato názorová propast projevila při čtvrtečním hlasování Sněmovny, kdy se TOP 09 po několikahodinovém řečnickém maratónu přiklonila ke stranám vládní koalice a hlasovala proti usnesení ODS, které se ostře vymezovalo proti uprchlickým kvótám.

Místo toho prošlo vládními hlasy usnesení, které předložila právě TOP 09.

Naštvaná reakce ODS na sebe nenechala dlouho čekat. „TOP 09 je pouhá pseudoopozice, dnes to při tomto zásadním hlasování naprosto zřetelně dokázali. Kalouskovy teatrální výstupy ve Sněmovně jsou jen folklór,“ rozohnil se na Facebooku první místopředseda ODS Jan Zahradil.

Mnoho spolustraníků mu přizvukovalo. „Spolupráce ODS a TOP 09 je pro mě hudba minulosti,“ vyjádřila se na Zahradilově facebookové zdi jedna regionální funkcionářka ODS.

Podobně se na sociální síti vyjádřil místopředseda ODS Martin Novotný.

„Hlasovací koalice ČSSD, KDU-ČSL, ANO a TOP 09 prosadila impotentní usnesení, které vládu k ničemu nezavazuje a nestaví jí žádné mantinely. Největší míru euroservility jako obvykle projevila TOP 09. Pak sjednocujte pravici,“ povzdechl si Novotný.

Že je to právě přístup k EU, který obě strany tříští, připouští i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Evropská integrace je zkrátka otázka, která ODS a TOP 09 dlouhodobě rozděluje, to je prostě tak. Je to věc, která brání jakýmkoliv debatám o integrační či koaliční spolupráci, pokud nechceme dělat bezpohlavní kompromisy,“ řekl Právu Kalousek.

Spolupráce je nutná

„Mrzí a štve mě to o to víc, že užší spolupráce ODS a TOP 09 je dlouhodobě nutná a nevyhnutelná. To říkají prosté matematické počty,“ řekl později místopředseda ODS Martin Novotný Právu. Obě strany se už delší dobu v preferencích pohybují mezi šesti a deseti procenty, tuto hranici se jim jen stěží daří překročit.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Své kolegy trochu krotí předseda ODS Petr Fiala, který se ke sporu staví smířlivěji. „V této otázce se skutečně dlouhodobě rozcházíme, nekritický proevropský postoj TOP 09 nás nepřekvapil. Spíš nás mrzí, že připravili usnesení s vládními stranami, aniž by nám to někdo řekl,“ řekl Právu Fiala.

„My jsme náš návrh rozeslali den předem všem poslaneckým klubům. O společném postoji vlády a TOP 09 jsme se ale dozvěděli těsně před hlasováním,“ dodal Fiala.

Optimisticky hovoří i poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. „Je to drobnost, která bude v příštích dnech zapomenuta,“ zhodnotila rozpor v hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám