Hlavní obsah

Babiš diskutoval s Kalouskem. Lhář, korupčník, zloděj, nebral si servítky

Novinky, jas

Debata ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem se od počátku zvrhla ve vzájemné útoky a osočování. Babiš si stěžoval na obstrukce ve Sněmovně a naznačil, že pokud by pokračovaly, mohli by poslanci schvalovat důležité zákony na mimořádných schůzích. Jednou z mála konkrétních informací pak byla zpráva o tom, že vyrovnaný rozpočet zkusí navrhnout pro rok 2018.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce.

Článek

Oba politici se střetli v nedělních Otázkách Václava Moravce a debata se nejprve stočila k poslednímu dění ve Sněmovně, kde se TOP 09 rozhodla blokovat projednávání novely o zdanění hazardu. Straně vadí, že jde o poslanecký návrh, který se koalice snaží prosadit, zatímco na dříve předložené návrhy opozičních stran se nedostane.

Babiše rozhořčilo, že Kalousek může ve Sněmovně mluvit „dva i tři dny” a jednání paralyzovat. Svému oponentovi pak opakovaně sdělil, že jeho „jediným programem jsou lži o Babišovi”. „Já nejsem levice, proč všichni útočí na mě,” tázal se dotčeně ministr, který si s Kalouskem co chvíli skákal do řeči.

„Budeme si skákat do řeči? Domluvme se,” navrhl Kalousek. Výzva zůstala bez odezvy, a ministr financí si nenechal ujít jedinou příležitost, aby mohl svého oponenta obvinit, že lže.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek při čekání v zákulisí

„Největší zloděj, největší korupčník, vůbec nechápu, proč tady sedí,” rozčiloval se Babiš.

„A to mám poslouchat lži?” reagoval na upozornění moderátora, který jej žádal, aby nechal místopředsedu TOP 09 domluvit. „Skáče do řeči vám, stejně jako mně,” politoval Moravce Kalousek. Babiš jej následně označil za „nejzkorumpovanější produkt” posledních 20 let.

Při debatě o rozpočtu byl Babiš dotázán, kdy jej předloží s vyrovnanými příjmy a výdaji. Zatímco loni hovořil o roce 2017, dnes uvedl, že jej zkusí navrhnout o rok později.

Reklama

Výběr článků

Načítám