Hlavní obsah

Důchodci budou dostávat občanky na 35 let, rychlé pasy zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senioři starší 70 let by měli dostávat občanské průkazy s prodlouženou platností. Místo nynějších deseti let by jim doklad totožnosti platil 35 let. Návrh zákona o evidenci obyvatel počítá také se zdražením takzvaných expresních pasů. Novelu v pátek ve třetím čtení posvětila Sněmovna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za rychlé vystavení nového pasu lidé místo nynějších 1500 korun zaplatí čtyři tisíce. Vydání cestovního dokladu však potrvá maximálně šest pracovních dní, žadatelé dosud museli čekat až 15 dní.

Expresní pasy zdraží i pro děti a to z tisícikoruny na dva tisíce. Už ale budou bez omezené platnosti šesti měsíců. Nově také budou mít strojově čitelné biometrické údaje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Základní cena pasu, který budou chtít lidé do 30 dní, zůstane na 600 korunách.

Žádosti mimo trvalé bydliště

Novinkou je také to, že lidé budou moci požádat o cestovní pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej také budou moci vyzvednout. Nyní mohou žádat a dostat pas pouze tam, kde mají trvalé bydliště.

Předloha zavede také poplatek 200 korun za vydání nového občanského průkazu kvůli zápisu titulu nebo vědecké hodnosti, případně z jiných osobních důvodů.

Přístup do registru obyvatel

Změny se dotknou i zákona o evidenci obyvatel. Česká televize a Český rozhlas by nově měly mít přístup do registru obyvatel kvůli evidenci poplatníků a vymáhání dlužných částek.

Obecní úřady budou muset podle novely umožnit lidem, kteří na nich mají hlášen trvalý pobyt, přebírat oznámení o uložení zásilky.

Pro návrh hlasovalo 143 poslanců ze 150 přítomných. Novelu ještě musí posoudit Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám