Hlavní obsah

Sněmovna odmítla trvalé přerozdělování uprchlíků, ale i žalobu kvůli kvótám

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Dolní komora parlamentu ve čtvrtek odmítla zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské Unie. Sněmovnou současně neprošel návrh, aby se vláda proti povinným kvótám pro rozdělení 120 tisíc uprchlíků bránila soudně.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanecká Sněmovna

Článek

Odmítnutí povinného mechanismu pro přerozdělení migrantů pomůže podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vládě při dalších jednáních. „Pokud Sněmovna vyjádří vládě, aby bojovala proti kvótám, vládě to pomůže. Sněmovna je fenomén, je to zákonodárný orgán,” uvedl ještě před hlasováním Chovanec.

O trvalém relokačním mechanismu by měli příští týden jednat ministři vnitra EU v Lucemburku. „Odmítáme to, důvody se nezměnily,” komentoval ve Sněmovně Chovanec. Podle svých slov se budou zástupci ČR snažit, aby našli blokační menšinu a kvóty nebyly přijaty.

Naději vidí Chovanec ve Visegrádské čtyřce či pobaltských zemích. „Rumunsko a Finsko jasně deklarovalo, že chce jednoznačně shodu všech zemí. Mohou přibýt i další země. Kdyby tam ještě přibylo Španělsko a pobaltské země, tak by tam blokační menšina mohla být,” řekl šéf vnitra.

Žalobu kvůli kvótám zamítli

O uprchlících jednali zákonodárci od čtvrtečního rána až do 18 hodiny. Jednotlivé strany přicházely s různými usneseními, o kterých se postupně hlasovalo.

Zákonodárci tak například podpořili zásahy proti pašerákům běženců. Ruku zvedli i pro navracení lidí bez práva udělení azylu a odsouhlasili přípravu účinné ochrany státní hranice ČR.

Na žádost poslanců by také měla vláda informovat o tom, jakou pomoc dosud Česko poskytlo v uprchlických táborech mimo Evropu.

Sněmovna se naopak neshodla na tom, aby se ČR bránila kvůli povinným kvótám u soudu, což navrhovala část opozice. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zase vyzval vládu k demisi. Ani tento návrh neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám