Hlavní obsah

V místě, kde měl Rath cyklonehodu, někdo umístil pamětní desku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepravomocně odsouzený bývalý středočeský hejtman David Rath nemá ve svém kraji jen samé příznivce. Redakci Práva se ve čtvrtek ozvala anonymní skupina obyvatel, která zjevně někdejšího poslance ČSSD mezi své favority nepočítá, ba právě naopak.

Foto: anonymní občané Středočeského kraje

Rathovu nehodu na kole připomíná ironická pamětní deska.

Článek

„Středočeši 2015“, jak se v mailu anonymové označují, nechali podle jejich slov v úterý nainstalovat na cyklostezku na Kladensku pamětní ceduli, která ironickými verši připomíná Rathovu letošní dubnovou údajnou nehodu na kole. Kvůli té se exhejtman nemohl následně několik dnů účastnit hlavního líčení ve své kauze a poté do jednací síně chodil viditelně kulhající.

Text na desce připomíná jak sedmimiliónový údajný úplatek v krabici od vína, se kterým policie Ratha v květnu 2012 zatkla, tak jeho zatím nepravomocné soudní potrestání v délce 8,5 roku vězení, ale i samotný pád z kola.

Obec desku odstraňovat nehodlá

Cedule zatím stojí jen pár metrů u silnice mezi obcemi Valdek a Kyšice na místě, kudy vede ona cyklostezka, na které se Rath „tak otřesně pochroumal, že nemohl ani chodit k soudu“, napsali její autoři Právu.

„Chceme tímto gestem dát najevo, že ne všichni středočeští patrioti jsou fanoušci Ratha a slepě věří jeho teoriím a magoriím. Milióny, které šly do Hostivic (Rathovo bydliště, pozn. redakce), chyběly jinde, to by si měl uvědomit každý Středočech,“ uvedli anonymní občané.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rath o přestávce soudního jednání

A v mailu také poznamenali, že sám bývalý hejtman už začal zařizovat odstranění této cedule, což se podle nich mělo již povést.

Starosta Kyšic Josef Škach však Právu sdělil, že na uvedeném místě deska stále je, sám se na ni šel podívat. Obec ji prý odstraňovat nemíní, lidem podle něj přijde vtipná. Navíc ani netuší, čí je pozemek, na kterém byla postavena.

O tom, že deska byla instalována a že by ji měli nechat na něčí popud odstranit, nic ve čtvrtek nevěděli ani další šéfové radnic, ať už z blízké obce Braškov Vladimír Dráb, či starostka města Unhošť Iveta Koulová.

Rath o připomínce své nehody nevěděl

Ani sám Rath neměl podle svých slov o ceduli ponětí, natož aby ji prý nechal zmizet.

„O ceduli nevím a určitě bych ji neodstraňoval. Naopak, je to turistická atrakce a motivovat lidi k výletům je chvályhodná činnost, a je jedno, jak se to dělá. Mrzí mě, že jsem ceduli neviděl a mám dojem, že ji mohl nechat odstranit Jirát (státní zástupce, který Ratha u soudu žaloval, pozn. redakce), nebo někdo od něj,“ napsal Rath redakci prostřednictvím SMS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám