Hlavní obsah

Kalousek chce rychle projednat opoziční návrhy ve Sněmovně, nabízí dohodu

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Pokud vládní poslanci neumožní projednat desítky návrhů zákonů z dílny opozičních poslanců, které ve Sněmovně leží už delší dobu, je TOP 09 odhodlána stůj co stůj zabránit debatě o novele zákona o hazardu z pera Jana Volného (ANO). Ta má nově zvýšit zdanění hazardu tak, aby k němu mohlo dojít už od začátku příštího roku. Koalice jeho návrh odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Cynismus vládní koalice, se kterým upírá opozičním poslancům jejich zákonodárnou iniciativu, překročila svou mez,“ prohlásil ve čtvrtek šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že pokud by chtěla koalice protlačit silou přednostní projednání návrhu Volného, využije jeho klub dostupných možností, jak tomu zabránit.

K obstrukcím už přitom přistoupili jeho poslanci v úterý, kdy zvolili zdržovací taktiku právě kvůli zařazení návrhu o vyšším zdanění hazardu jako přednostního bodu. [celá zpráva]

Kalousek prý sdělil odhodlání svého klubu koaličním zástupcům a bude na nich, jak se rozhodnou.

S podobou zákona problém nemáme

Podle Kalouska nemá jeho strana s podporou návrhu Volného žádný problém, vadí jí pouze silové řešení koalice.

TOP 09 je pak ochotná podpořit Volného novelu v případě, že Sněmovna před tím projedná všechny opoziční návrhy, které byly podány dříve.

Kalousek připomněl, že pokud zástupci soc. dem., lidovců a ANO přistoupí na jejich návrh řešení, mohl by být „hazardový“ zákon schválen do konce roku tak, aby začal v lednu platit.

Současně dodal, že zákon měl předložit už v polovině loňského roku ministr financí Andrej Babiš (ANO), ovšem vinou různých návrhů, které v čase padaly už v průběhu připomínkového řízení pod stůl, se se svým úkolem vypořádal až v srpnu letošního roku.

Kalousek popřel Babišova slova o tom, že chce jako bývalý ministr financí zabránit vyššímu zdanění hazardu proto, že má v tom svůj zájem.

„Kalousek byl jako symbol korupce vždycky spojen s hazardem,“ prohlásil už ve středu Babiš. Kalousek mu ve čtvrtek opáčil, že se prý svou neschopností dostal pod tlak, a tak standardně obviňuje svého hlavního rivala.

„Nás to nepřekvapilo. Kolega Kalousek pokračuje ve standardní blokaci zvýšení daně pro hazard. Z jeho strany to bereme jako folklór,“ komentoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. V klubu prý budou hledat mechanismus, jak novelu o hazardu protlačit.

„Beru to jako poťouchlost pana místopředsedy Kalouska. On dobře ví, že tato moje novela musí být schválena do 31. 12. 2015 a podepsána panem prezidentem. Pokud bychom měli nyní projednávat 31 opozičních návrhů, tak je to technicky nemožné,“ řekl předkladatel návrhu Volný.

Opakující se kolorit

Soc. dem. i pravicové strany mají přitom s obstrukcemi bohaté zkušenosti. Vždy je kritizuje koalice, zatímco opozice tvrdí, že jde o legitimní nástroj, jak vyjádřit svůj nesouhlas.

Opakované přestávky jsou jen slabým odvarem. Kladivem na politického protivníka bývají mnohem častěji hodinové projevy, umělé protahování debaty třeba do nočních hodin, ve výjimečných případech i víkendové schůze.

Naposledy zachvátily obstrukce Sněmovnu koncem roku 2011 a 2012, kdy tehdy opoziční ČSSD chtěla stůj co stůj zabránit vládním ekonomickým reformám a církevním restitucím. Marně.

Úspěšná byla naopak obstrukce někdejší Topolánkovy ODS, která dokázala po tři týdny blokovat jednání Sněmovny, aby neprošla série zákonů týkající se např. zrušení zdravotnických poplatků nebo zvýšení mateřské.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám