Hlavní obsah

Výpadek opencard způsobila záměrně EMS, tvrdí magistrát. Firma to odmítá

Novinky, Barbora Zpěváčková, Gabriela Krejčová
Praha

Středeční výpadek pražské opencard záměrně způsobila společnost EmoneyServices (EMS), která je vlastníkem práv projektu, tvrdí magistrát. EMS tvrzení odmítá a chce se bránit, řekl Novinkám mluvčí firmy Martin Opatrný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Tento výpadek byl způsoben jednáním společnosti EMS, která v rozporu s licencemi k programovému vybavení systému Opencard, bez vědomí hlavního města Prahy a společnosti Operátor Opencard, neoprávněně omezila platnost certifikátů pro přístup do systému,” stojí v prohlášení magistrátu.

Časové omezení certifikátů je podle magistrátu v systému obsaženo neoprávněně, protože licence k programovému vybavení systému Opencard jsou časově neomezené.

„EMS zcela záměrně způsobila uvedený výpadek vydávání nových karet opencard. Hlavní město Praha se může jen domnívat, že tak činí pravděpodobně ve snaze donutit město k tomu, aby přistoupilo k uzavření smlouvy s EMS za nevýhodných podmínek,” uvedl magistrát.

Firma ale tvrzení odmítá. „Je to lživé prohlášení a křivé nařčení. Budeme se proti tomu vymezovat a bránit,” řekl Novinkám Opatrný.

Specifický výpadek

Výpadek byl podle ředitele IT a člena představenstva městské firmy Operátor Opencard Václava Strnada specifický proti ostatním. „Nebylo to způsobeno chybou systému, nýbrž funkcionalitou programového vybavení, kterou tam dodala EMS. Tedy tvůrce systému,“ vysvětlil Novinkám.

Zjednodušeně řečeno, EMS má podle Strnada možnost systém kdykoliv vypnout, a to právě díky zadním vrátkům, která v systému nechala. Což se podle něj stalo právě ve středu.

„Jako by vám Microsoft vypnul Word” 

„Když to přirovnám, je to, jako by měl člověk nainstalovaný Microsoft Word a Microsoft by mu jej mohl kdykoliv vypnout. Což nejde, když máte koupené licence. A my je máme koupené k opencard,“ popsal Strnad. „Praha má na opencard časově neomezenou licenci – toto je v rozporu s ní,“ dodal.

EMS toto tvrzení odmítá. „O výpadku jsme předem nevěděli, protože nemáme přístup do systému,“ uvedl mluvčí Martin Opatrný. „K výpadku došlo proto, že Praha nemá zajištěnou podporu, za nás k tomu nedocházelo. Upozorňujeme na to Prahu už více než rok,“ dodal.

Je nemyslitelné, aby na nás měli takovou páku ve smyslu vypínače na celý systém
Václav Strnad, IT ředitel a člen představenstva Operátora Opencard

„Odmítám jakékoli výroky, že tlačíme na město. Buď bude mít Praha zajištěnou podporu a bude fungovat, anebo ne. Nechceme mít s Prahou nic společného, ať klidně primátorka zavede papírové kupóny a opencard zruší, nemáme s tím problém. My jen chceme, aby se Praha chovala seriózně, čerpat služby a neplatit za ně, to nelze. Natož aby naši technici výpadek opravovali,“ uvedl Opatrný.

Podle Opatrného poškozuje Praha dobré jméno společnosti EMS. „Primátorka nás nařkla ze sabotáže, buď ať to potvrdí, nebo odvolá, ale tohle je nemorální chování,“ dodal.

Opakování výpadku?

Strnad upozornil na to, že ještě v úterý EMS tvrdila, že neví, co se v systému děje. „Snažili se vypadat, že přijeli na bílém koni zjistit, co se v systému stalo, a pak to opravit. S sebou už ale přinesli připravené soubory s certifikáty, které do systému nahráli a vše začalo opět fungovat,“ popsal Strnad.

Pracovníci Operátora Opencard podle něj pak při analýze nových souborů certifikátů zjistili, že byly vytvořeny už 25. září. „Takže museli vědět dopředu, co se stane,“ podotkl Strnad.

Pokud Praha nezajistí systém, je možné, že k výpadku za týden opět dojde
mluvčí EMS Martin Opatrný

Když zástupci EMS přišli, zprovoznění spočívalo podle Strnada v tom, že platnost dvou certifikátů prodloužili o týden. „V případě, že se s nimi do týdne nedomluvíme, tak 8. 10. ráno to přestane fungovat znova,“ sdělil Strnad.

Výpadek se však nedá podle Opatrného predikovat. „Když nikdo komplexně neví, co přesně se v tom systému děje, tak nikdo nemůže přesně říci, kdy a k jakému problému dojde,” řekl ve čtvrtek Novinkám Opatrný.

Původně město předpokládalo, že k výpadku vydávání karet by mohlo dojít už ve čtvrtek. Pracovníkům kartového centra totiž systém oznamoval, že platnost licence končí 30. září.

„Nikdo přesně nevěděl, co se stane. My jsme v podstatě celou dobu měli za to, že je toto omezení v systému dané historicky a EMS jej úplně odstraní pryč, aby bylo užívání systému časově neomezené, a že to neodstranila kvůli tomu, že je s nimi téměř nemožná domluva,“ vysvětlil Strnad.

„Je nemyslitelné, aby na nás měli takovou páku ve smyslu vypínače na celý systém. Ve středu to navíc zprovoznili opravdu pouze na týden,“ řekl Strnad.

Dlouhodobý spor

Společnost EMS se v minulosti snažila metropoli prodat licence ke kartě, ale Praha nabídku za 500 miliónů korun odmítla. Firma je s magistrátem v dlouhodobém sporu, letos v srpnu například oznámila, že bude chtít po Praze 654 miliónů za porušení licenčních smluv a poškozování dobrého jména.

V půlce září pak EMS vybídla Prahu, aby provoz opencard ukončila. Jednak kvůli dluhům a také kvůli údajné neschopnosti postarat se o provoz karty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám