Hlavní obsah

Nasazení sil na hranice musíme zrychlit, nesmíme se stát koridorem, řekl Chovanec

– Dolní Dvořiště • Aktualizováno

Výsledky středečního cvičení kontrol na hranicích, které se konalo pro případ zesílení přílivu uprchlíků, jsou uspokojivé, čas nasazení se ovšem musí zrychlit. Po konci cvičení, kterého se zúčastnilo 500 policistů a 300 vojáků, to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ideální doba pro nasazení policie a armády, která podle ministra činí pět hodin, dosažena nebyla.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Policisté a vojáci při cvičení

Článek

Podle Chovance cvičení ukázalo, že Česká republika je na případný nápor migrantů připravena. Ministr rovněž upozornil na to, že cvičení nabylo na významu v souvislosti s děním v Německu a v Rakousku v posledních dnech. V obou zemích se připravují na silnou migrační vlnu a jednou z variant je zpřísnění hraničních kontrol.

"Velice bedlivě sledujeme situaci v Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Primárně nás zajímá Rakousko. Pokud by se stalo to, že by Němci zavedli jakýsi koridor, o němž se dnes hovoří, tak to neznamená nic jiného, než posílení výkonu služby na takzvané zelené hranici. To by znamenalo hermetické uzavření rakousko-německé hranice. Tím pádem by v Rakousku zbylo několik desítek tisíc migrantů, kteří by pravděpodobně hledali zoufale cestu do Spolkové republiky Německo," uvedl Chovanec.

Podle něj by se tak Česká republika stala jednou z mála možností pro tranzitní cestu běženců z Rakouska do Německa. "Pokud se toto stane, tak uděláme maximum pro to, abychom se nestali koridorem," dodal Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám