Hlavní obsah

Královéhradecký kraj se bývalého kláštera vzdát nechce

Právo, Ludmila Žlábková

Královéhradecký kraj se nechce vzdát vlastnictví areálu bývalého kapucínského kláštera v Opočně na Rychnovsku. Ten podle verdiktu odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové z letošního července nepatří kraji, ale jeho vlastníkem je Česká republika. Krajský soud se tak ztotožnil s názorem prvoinstančního Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Areál bývalého kláštera v centru Opočna

Článek

Krajští radní však v pátek rozhodli, že nyní proti rozhodnutí ve věci určení vlastnictví kláštera podají dovolání k Nejvyššímu soudu. Právě na základě tohoto rozhodnutí totiž může provincie kapucínů zažádat o návrat nemovitosti v rámci restituce.

Památka je prázdná

„Proti rozhodnutí se dovoláme k Nejvyššímu soudu, což učinil i druhý žalovaný, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle odvolacího soudu měl kraj už v roce 2003 na základě spekulací a debaty napříč společností a médii předpokládat budoucí majetkové vyrovnání státu s církvemi, a že právě na klášter v Opočně se bude vztahovat restituce,“ řekl Josef Dvořák (ČSSD), krajský radní pro oblast majetkoprávní a investic.

Právě v roce 2003 převedl stát areál kláštera, v němž tehdy sídlil ústav sociální péče pro mentálně postižené ženy, na kraj. Po odstěhování tohoto zařízení do nových prostor je však památka už devět let prázdná a bez využití. Podle radního Dvořáka se Královéhradecký kraj o sporný objekt na opočenském náměstí deset let řádně staral a investoval zde nemalé prostředky. „Podle soudu jsme se v podstatě měli celých deset let chovat jen jako provizorní správci,“ doplnil.

Zájem má řád kapucínů

Jak uvedla mluvčí krajského úřadu Martina Götzová, ve svém dovolání se chce kraj opírat například o záměnu právních institutů převod a přechod. Dále kraj upozorní na mylný závěr soudu, že objekt sloužil k zemědělským účelům, ačkoliv jej v roce 2003 od státu přebíral jako ústav sociální péče, a také na fakt, že soud smetl námitku vydržení.

Podle kraje také řád kapucínů, který podal žalobu o určení vlastnictví, své nároky na klášter po celou dobu neuplatňoval. O areál projevil řád zájem až v roce 2013, kdy Královéhradecký kraj zveřejnil záměr soubor nemovitostí prodat jakožto nepotřebný majetek. Znalec tehdy vyčíslil odhadní cenu na osm a půl miliónu korun.

Zájem naopak projevilo město Opočno, ovšem požadovaná cena pro něj i vzhledem k předpokládaným nákladům na rekonstrukci objektu byla neakceptovatelná. Advokát kapucínů Tomáš Nahodil v červenci, ještě na chodbě Krajského soudu v Hradci Králové, uvedl, že pokud stát kapucínům klášter vydá, tak ho bezúplatně převedou právě na město Opočno.

„Pokud existovala varianta domoci se vlastnictví řádu ke klášteru cestou církevních restitucí, pak nyní nic nebrání dovršení té dohody a areál převést do vlastnictví města,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám