Hlavní obsah

Čeští muslimové pomáhají běžencům, vozí oděvy a potraviny do Srbska

Čeští muslimové se snaží pomáhat běžencům prchajícím před válkou do Evropy. Z Brna vypravili v uplynulých dnech na maďarsko-srbskou hranici tři dodávky s humanitární pomocí. Naplněny byly oblečením, jídlem a také hygienickými potřebami. V pátek to řekl předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan Alrawi. Pomoc shromažďují nadace, které působí při mešitách v Brně, Praze a Teplicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeb Hassan Alrawi

Článek

"Pomáhají i nemuslimské rodiny. Přinášejí nám například spacáky nebo oblečení. Zjistili jsme, že spíše je výhodnější pomoc ve formě potravin, alespoň momentálně. Uvidíme, jak se situace s příchodem zimy, a tedy ochlazení změní," uvedl.

Technicky nejsložitější je podle něj shromažďování humanitární pomoci. V mešitách totiž scházejí sklady, kam by se dal materiál ukládat na delší dobu. Pokud ale někdo chce pomoci a přinese do některé z mešit dary pro běžence, ústředí muslimských obcí se postará o to, aby se tato pomoc dostala až k uprchlíkům, doplnil Alrawi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ústředí shromažďuje také finanční dary. Je v kontaktu s uprchlickými zařízeními v republice. "Netroufáme si odhadnout, jaký bude další vývoj. Samozřejmě ale počítáme s tím, že naše pomoc uprchlíkům se nezastaví," doplnil předseda.

Evropa se v posledních měsících potýká s velkou migrační vlnou zejména ze zemí Blízkého východu. Lídři EU se shodli na posílené pomoci Libanonu, Jordánsku, Turecku a dalším zemím v blízkovýchodním regionu, jež se samy vyrovnávají s milióny uprchlíků ze Sýrie. EU chce také zlepšit ochranu vnější schengenské hranice.

Česko není cílovou zemí běženců, většina z nich chce pokračovat do Německa. Přesto se stát připravuje na možnou vlnu cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám