Hlavní obsah

Třeba je tam přání k Vánocům, vtipkoval Zeman o Mynářově obálce od NBÚ

Prezident Miloš Zeman očekává, že kancléř Vratislav Mynář využije v případě neudělení prověrky na stupeň přísně tajné možnosti odvolání, které mu právní řád skýtá. Pokud by neuspěl, splní prý svůj slib a Mynáře odvolá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Samozřejmě nevíme, co v té obálce je. Třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné,“ uvedl Zeman k Mynářovu vyjádření, že dostal obálku od NBÚ, ale s jejím obsahem se zatím neseznámil. [celá zpráva]

„Pokud v té obálce bude rozhodnutí o neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, předpokládám, že tak jako jakýkoli jiný občan ČR využije možností, které mu dává proces odvolání,” dodal prezident.

„A pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal,“ uvedl Zeman, který nezmínil eventualitu, že by v obálce mohlo být rozhodnutí, že Mynář prověrku získal. Zeman tvrdil, že pokud by Mynář prověrku nezískal, odvolá jej.

Kancléř má podle zákona právo podat proti rozhodnutí NBÚ tzv. rozklad, o kterém bude rozhodovat přímo ředitel úřadu.

Pokud by rozklad Mynáře zamítl, bylo by neudělení prověrky pravomocné, ale dosavadní Zemanova pravá ruka pak má ještě možnost obrátit se na pražský městský správní soud se žalobou na samotný NBÚ a jeho rozhodnutí. A kdyby ani tam neuspěl, může podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám