Hlavní obsah

Hrad zvažuje instalaci bezpečnostních rámů

Praha
Aktualizováno

Kancelář prezidenta uvažuje o instalaci bezpečnostních rámů, kterými by museli projít všichni zájemci o prohlídku nejnavštěvovanější české památky. Prezident Miloš Zeman to v úterý řekl při návštěvě Frýdecko-Místecka. O opatření se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka uvažuje už několik týdnů, víkendová akce s „vlajkou” na Hradě to prý jen urychlila.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rámy by měly sloužit jako kontrola a projít by jimi museli všichni návštěvníci i turisté. Zeman uvedl, že se o nich uvažuje v souvislosti s případnou hrozbou teroristického útoku.

"Důležité je, aby hrad, který přežil 1000 let, nedostal nějakým bombovým útokem takové trhliny, že je pak budeme dalších 1000 let opravovat," uvedl.

Kde přesně by rámy měly být, mluvčí Ovčáček neřekl. Podle něj se ještě nerozhodlo. Vstupů do areálu Hradu je několik, kromě přímých vchodů na nádvoří existují i další vchody přes zahrady.

Akce „exkremistů”

"Bezpečnostní opatření jsou předmětem diskuse už několik týdnů. Sobotní akce exkremistů tuto diskusi urychlila," napsal Ovčáček Novinkám v sms zprávě.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním, jak uvedla, "zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic." Podle hradního mluvčího tak skupina zneuctila státní symboly.

Akce by mohla mít dopad na personální obsazení vedení Útvaru pro ochranu prezidenta. Zeman chce, aby kvůli sobotnímu vyvěšení trenýrek nad Pražským hradem skončil ve funkci ředitel útvaru Petr Dongres. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na Hradě zadrželi dalšího člena Ztohoven

Policie v pondělí v areálu Pražského hradu zadržela jednoho ze členů umělecké skupiny Ztohoven. Skupina v sobotu vyměnila prezidentskou standartu za rudé...

Výběr článků

Načítám