Hlavní obsah

Zámek v Opočně by měl zůstat státu, Colloredo-Mansfeldová neuspěla

• Aktualizováno

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou zamítl v úterý žalobu dědičky někdejších majitelů zámku Opočno, která se řadu let domáhá jeho vydání. Kristina Colloredo-Mansfeldová u soudu neuspěla poté, co loni Ústavní soud vyhověl její stížnosti a nařídil opětovné projednání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kristina Colloredo-Mansfeldová na archivním snímku

Článek

Ústavní soud loni v březnu vyhověl stížnosti podané Colloredo-Mansfeldovou a uvedl, že listiny, které žalobkyně předložila, by mohly přinést příznivější rozhodnutí. Následně obnovu řízení povolil rychnovský i hradecký soud.

Majetek Colloredo-Mansfeldů, který má podle některých odhadů hodnotu přes miliardu korun, za války zabavili nacisté. Stát ho převzal po skončení války na základě Benešových dekretů. Rodina po roce 1948 emigrovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nádvoří státního zámku v Opočně

Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991, celý areál se dokonce na čas dostal do jejího vlastnictví. Ústavní soud ale poté vrátil spor na začátek a soudy nakonec přiřkly zámek opět státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor o zámek Opočno se vrátí k soudu

Soud v Rychnově nad Kněžnou ve středu znovu pootevřel brány dnes opět státního zámku v Opočně 74leté Kristině Colloredo-Mansfeldové. Soudce Ondřej Rott...

Výběr článků

Načítám