Hlavní obsah

Stát, kraje i obce musí zveřejňovat smlouvy, rozhodla Sněmovna

• Aktualizováno

Registr smluv, který by měl přispět v boji s korupcí, ve středu ve třetím kole schválili poslanci. O návrhu se vedly debaty dvě volební období. Návrh, který podpořilo 166 poslanců, nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci na schůzi Sněmovny

Článek

Smlouvy o objemu nad 50 000 korun  budou muset od poloviny příštího roku zveřejňovat úřady, kraje i větší obce. A také firmy, které vlastní. Bez zveřejnění v registru, který by mělo vést ministerstvo vnitra, nebude smlouva platná. Úřady budou muset smlouvy zveřejňovat v elektronické podobě.

Zákon se nebude vztahovat na firmy s většinovým podílem státu či krajů, jejichž akcie se obchodují na burze, tedy na společnost ČEZ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zejména menší obce se obávaly nárůstu byrokracie, poslanci pro ně proto odhlasovali trvalou výjimku. Má se vztahovat na obce do 5 000 obyvatel.

Na soukromníky zákon nedohlédne

Neprošel naopak návrh, aby se zákon vztahoval i na firmy, které čerpají z veřejných peněz více než 20 miliónů korun ročně. Návrh poslance ČSSD Jiřího Zemánka hájil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, mimo jiné s poukazem na skupinu Agrofert vlastněnou lídrem ANO Andrejem Babišem.

„Daňoví poplatníci budou mít právo vědět, co se děje s jejich penězi u veřejných subjektů, nesmí ale vědět, jak s jejich penězi nakládá soukromník,” glosoval s poukazem na to, že proti návrhu hlasovali všichni poslanci ANO.

Babiš si naopak posteskl, že podobný zákon nařizující státním institucím zveřejňovat smlouvy, měl být jako samozřejmost schválen již v roce 1990.

Poslanci o návrhu v pátek diskutovali mnoho hodin s mnoha přestávkami na porady klubů. Původní verzi předložil do Sněmovny poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) a k jeho prosazení se iniciativě Rekonstrukce státu zavázalo několik desítek poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám