Hlavní obsah

Policisté a vojáci budou kvůli migrantům nacvičovat ochranu hranic

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Policisté a vojáci do konce září společně na jednodenním cvičení prověří ochranu hranic pro případ, že by zesílila současná migrační vlna. Uvedl to v pátek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Cvičení podle něj není signálem, že by se situace kolem uprchlíků v ČR komplikovala.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka v nouzovém táboře pro uprchlíky v Poštorné. Archivní snímek

Článek

„Umožníme společné cvičení, bude do konce měsíce září. Není to signál, že by se situace zhoršovala. Dnešní (v pátek) záchyt byl pět lidí. Za úkol bude primárně sladit společné nasazení armády a policie,“ řekl Chovanec.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se jedná zhruba o 300 vojáků.

„Je lepší, abychom byli připraveni na větší nápor, který není možné vyloučit,“ dodal Stropnický.

„Cílem je ukázat, jak by se zachovaly bezpečnostní složky, kdyby nastal úkol chránit bezpečnostní hranici a uzavřít ji,“ dodal policejní prezident Tomáš Tuhý. Cvičení by se mělo podle Chovance uskutečnit na co nejširším pásmu hranice.

Záleží na Rakousku a Německu

Pět lidí, kteří byli v pátek zachyceni, však podle Chovance ukazují, že migrační trasa přes Česko zatím nevede. Obavu má však z počtu migrantů, kteří jsou v Rakousku.

„Záleží, jaká bude propustnost rakousko-německé hranice. Kdyby byla hranice uzavřena, což zatím není, tak by se mohli migranti směrem z Rakouska vydat směrem do Česka,“ varoval Chovanec.

Vojáci a policisté budou cvičit na reálné hranici, kde by mohl problém nastat. Policisté potřebují mít podle Tuhého kompletní přehled o tom, v jakých terénech by se případně i s vojáky pohybovali.

Německá policie obnovila kontroly na hranicích s Rakouskem už před několika dny. Němci kontrolují i auta jedoucí na dálnici z České republiky do Drážďan. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám