Hlavní obsah

Sobotka: Kdyby policie nezvládala ochranu hranic, povolá vláda armádu

Novinky, jas
Aktualizováno

Kdyby policie nezvládala kontrolu hranic v souvislosti s uprchlickou krizí, je vláda připravena povolat armádu. Ve Sněmovně to v úterý uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslanci si odhlasovali, že téma uprchlíků bude prvním bodem schůze, a Sobotka ohlásil mimořádný projev.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

„V případě, že policie požádá o posílení, bude jí posílení poskytnuto. V případě, že nebudou stačit síly ostatních ozbrojených sborů, je vláda připravena schválit nasazení armády s tím, že její příslušníci by vykonávali pravomoci policie,“ uvedl Sobotka.

Od pondělí je posílena ochrana česko-rakouských hranic o 200 policistů, přičemž jejich počty mohou být dále navýšeny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka ve svém projevu shrnul dosavadní postoje vlády i Evropské unie a zdůraznil, že ČR nadále odmítá povinné kvóty a trvá na dodržování pravidel schengenského prostoru. ČR je podle něj připravena podobně jako v minulosti postarat se o „legitimní uprchlíky“, ale odmítá ekonomickou migraci.

Seznam bezpečných zemí

Vláda chce podle Sobotky řešit příčiny migrace namísto jejích důsledků. Masivní podpory ze strany EU se musí dostat zemím, které bezprostředně sousedí se Sýrií, odkud momentálně do Evropy přichází nejvíce uprchlíků. Ke zklidnění situace by přispěla rovněž porážka Islámského státu a ukončení bojů v Sýrii.

Evropa musí podle premiéra postupovat společně, jinak by mohlo dojít k rozpadu schengenského systému. Současný migrační systém podle něj nefunguje. Musí fungovat návratová politika i seznam tzv. bezpečných zemí, jejichž občané nebudou mít nárok na mezinárodní ochranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám