Hlavní obsah

Třetinu dětí v ČR trápí nadváha a obezita

Právo, Václav Pergl

Obezita a nadváha postihují v Česku skoro třetinu dětí. Důvodem je i to, že řada školáků má málo pohybu. Nejčerstvější průzkum, který má Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) k dispozici, ukázal, že více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. A každé sedmé dítě sportuje jen při školním tělocviku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„VZP chce tento stav změnit. Dětem, které by jejich rodiče chtěli na začátku školního roku přihlásit například do sportovního oddílu, do Sokola a podobně, nabízí příspěvek až pět set korun. Tentýž příspěvek čerpalo už v prvním pololetí 40 tisíc školáků a pojišťovna jim vyplatila 19,6 miliónu korun,“ sdělil v pondělí Právu Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Dodal, že nedostatek pohybu a s ním související nadváha či obezita jsou spojeny s mnoha zdravotními problémy.

Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti. Zanedbatelná není ani estetická stránka věci – kvůli váze se děti mohou potýkat s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i psychické potíže.

Na co čerpat 500 korun

Zmiňovaný průzkum potvrdil, že osmadvacet procent dětí vnímá svou váhu jako problém. Nabídka preventivních programů největší tuzemské zdravotní pojišťovny proto obsahuje i příspěvek až 500 korun na pohyb.

Peníze je možné použít například na aktivity, které pořádají sportovní kluby a spolky (Česká unie sportu, národní sportovní svazy apod.), taneční kroužky, Sokol, Orel, Slavoj a další. Podmínkou je, že dítě bude sportovat minimálně jednou týdně a souvisle alespoň čtvrt roku.

V prvním pololetí letošního roku využili nabídku příspěvku na pohybové aktivity nejvíce klienti VZP na Vysočině, v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Naopak nejméně zájemců si vyzvedlo příspěvek v Karlovarském kraji.

Co zjistil průzkum o dětech
20–30 % má nadváhu nebo je obézní
28 % cítí problémy se svou váhou
20 % jí častěji než jednou týdně ve fastfoodu
25 % jí nejraději hamburgery, párek v rohlíku, brambůrky a sladkosti
55 % dává přednost slazeným nápojům
27 % tráví denně více než dvě hodiny u počítače
14 % dětí sportuje jen při školním tělocviku

Reklama

Výběr článků

Načítám