Hlavní obsah

Je mi jedno, jestli ve Sněmovně sedí muslimové, prohlásil Bělobrádek

Novinky, zpe, kab
Praha

Problém současné migrace by se neměl uměle zvětšovat a „dělat z toho něco, co není”, prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Česko je sekulární stát a není správné rozlišovat lidi podle náboženství nebo rasy, apeloval šéf lidovců na schůzi dolní komory. Ta se v úterý sešla poprvé po sněmovních prázdninách. Téma uprchlické krize nebylo původně vůbec na programu, z iniciativy opoziční ODS a Úsvitu - Národní koalice ji ale zákonodárci zařadili jako první bod jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na úterním zasedání Sněmovny

Článek

„Jsem přesvědčený, že strach je špatný rádce. Politici by neměli v lidech vyvolávat strach a apelovat na to nejhorší, co v lidech je,” řekl v průběhu diskuse premiér.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na něj navázal s tím, že není potřeba dělat z věci něco, co jí není. „Je to urážlivé. Je mi úplně jedno, jestli třeba ve Sněmovně sedí nějací muslimové. Žijeme v sekulárním státu,” zdůraznil s tím, že i v Česku jsou muslimové, kteří mají české občanství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Úkolem politiků je taky jednat, a ne jenom žvanit,” vytkl vládě předseda opoziční ODS Petr Fiala. Do předsedy vlády se opřel i Marek Černoch (Úsvit). „Debata opět nikam nevede. Sobotka opět kličkuje před odpověďmi. Dnešní mimořádný bod má smysl jen ve chvíli, kdy dáme vládě jasné úkoly a stanovíme vládě mantinely,” řekl.

Ploty nejsou cestou

Řešení migrační krize je podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) pro Evropu prioritou, a tak se má projevit ve financování. „Jsme si vědomi, že migrační krize musí být řešena v rámci celé EU. Není cestou stavět ploty, vyvolávat xenofobní nálady a strach. Cestou jsou věcná řešení a spolupráce všech evropských zemí,“ uvedla.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dodal, že je tradicí českých států, že se dokázaly postarat o uprchlíky.

Je potřeba udělat krátkodobé opatření, dostat pod kontrolu další příliv a postarat se o ty lidi, kteří mezi námi jsou
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že Evropa v problému migrační krize „zaspala“. „Apeloval jsem na to, že je potřeba efektivně bojovat proti pašerákům. Evropská unie v tomhle totálně selhala. Od června se vede debata o kvótách místo toho, aby se zamezilo přílivu uprchlíků a ekonomických migrantů,“ prohlásil ještě před jednáním na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Evropská komise podle Babiše projevuje neschopnost situaci řešit a měla by se inspirovat postupem Austrálie, Kanady nebo USA. I Evropská unie by totiž měla podle Babiše chránit vnější hranice. „Je potřeba udělat krátkodobé opatření, dostat pod kontrolu další příliv a postarat se o ty lidi, kteří mezi námi jsou,“ dodal.

Boj o biopaliva

Sněmovna nakonec jednání o migrantech přerušila, dokud se neuskuteční schůze premiérů či ministrů vnitra v rámci celé EU.

Jedním z těch nejdůležitějších zákonů, které mají poslanci na zářijové schůzi probírat, je o elektronické evidenci tržeb (EET). Sporným bodem, který poslance čeká, je rozhodnutí o pokračování podpory biopaliv. V tomto případě opozice poukazuje na střet zájmů ministra financí Babiše jakožto majitele skupiny Agrofert, která s biopalivy obchoduje. Do Babišovy firmy by podle Kalouska ze státního rozpočtu přiteklo pět miliard.

Poslanci budou jednat také o možném zvýšení rychlosti na některých úsecích dálnic ze 130 na 150 kilometrů za hodinu. Senát však doporučil případné zvýšení rychlosti ze zákona vypustit.

Kdyby novela nakonec přeci jenom prošla v původním znění, bude ji zřejmě vetovat prezident Miloš Zeman. I toho však mohou zákonodárci přehlasovat.

Ve Sněmovně se bude kromě toho jednat o možném uzavření supermarketů a hypermarketů v některé státní svátky či o jednorázovém příspěvku důchodcům ve výši 600 korun.

Výběr článků

Načítám