Hlavní obsah

Policejní prezident: Kontroly hranic zatím nebudou, ale připravujeme se

Právo, Radim Vaculík

Česká policie zatím nebude následovat své kolegy z Německa, Rakouska a Slovenska, kde se během posledních hodin rozhodli obnovit kontroly na hraničních přechodech kvůli stále se zvyšujícímu počtu přicházejících uprchlíků. Právu to v pondělí krátce po 13.00 řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý při obhlídce kontroly na hraničním přechodu Poštorná.

Článek

Druhým dechem však Tuhý dodal, že situace se může každou hodinou či dnem změnit podle toho, zda se uprchlická vlna nepřesune právě kvůli zavřeným hranicím v okolí do Česka. O případném obnovení kontrol na českých hranicích by musela rozhodnout vláda.

„V současné době nebudeme v těchto hodinách a chvílích rozšiřovat to opatření, které jsem vydal v neděli večer, tedy přesun 200 policistů z vnitřního prostoru na nejklíčovější hraniční přechody, ať už pozemní, nebo železniční. Tam nyní budeme operovat a monitorovat situaci do doby, než bude definitivně jasno, jaký bude dopad těch kontrol,“ podotkl Tuhý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí se zúčastnil i výjezdního zasedání vlády v Brně, kde podle svých slov informoval kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o krocích české policie poté, co Německo o víkendu nastavilo kontroly hranic s Rakouskem. [celá zpráva]

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kontrola na hraničním přechodu Poštorná.

„Prezentovali jsme všechny možné scénáře, ale zatím nedoporučujeme, abychom využili ustanovení evropské legislativy a rovněž zavedli takovéto kontroly. Tento stav se však může aktuálně změnit s vývojem uprchlické krize, tzn., pokud by byla ČR ohrožena nějakým masivním přechodem uprchlíků, tak se i na toto samozřejmě připravujeme,“ uvedl policejní prezident.

Uprchlická vlna aktuálně nehrozí

Tuhý nyní právě míří na jednání do Budapešti a po cestě se ještě stihne setkat se slovenským policejním prezidentem, s kterým prý probere aktuální postup našich východních sousedů, kteří zavedli střežení hranic od pondělního dopoledne. [celá zpráva]

„V tuto chvíli nemáme aktuální informace o tom, že by u nás něco bezprostředně hrozilo, že by se uprchlíci ve větší vlně obrátili k našim hranicím,“ doplnil Tuhý.

Za minulý týden česká cizinecká policie zajistila 76 nelegálních migrantů, z toho 51 o víkendu, během pondělka přibylo podle mluvčí Kateřiny Rendlové dalších dvanáct běženců ze Sýrie.

Anketa

Vadily by vám kontroly na hranicích ČR?
ano
8 %
ne
92 %
Celkem hlasovalo 13680 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám