Hlavní obsah

Horké linky mezi Českem a Saskem. Německo řeší, zda kontrolovat další hranici

• Aktualizováno

Německé kontroly na hranicích mezi Rakouskem a Německem se v případě potřeby mohou rozšířit i na hranici s Českou republikou. V rozhovoru pro server MOPO24.de to připustil saský ministr vnitra Markus Ulbig. Němci obnovili hraniční kontroly mezi Bavorskem a Rakouskem kvůli přílivu migrantů. Pokud by se snažili dostat do Německa přes ČR, mohly by být kontroly zavedeny i na česko-saské hranici.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Článek

Německá strana zavedla s českými kolegy „horké linky”, na nichž  se vzájemně informují o aktuální situaci. Podle Ulbigova nedělního vyjádření se může situace v česko-saském pohraničí kdykoliv změnit a Sasko je na ni připraveno neprodleně reagovat zavedením kontrol. Podle serveru již byla posílena policejní přítomnost na  hraničním přechodu Zinnwald, který sousedí s českým Cínovcem.

Kvůli kontrolám mezi Rakouskem a Bavorskem hrozí, že by se uprchlíci mohli pokusit dostat do Německa přes Česko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČR posiluje kontroly u hranice s Rakouskem

Česká cizinecká policie prozatím posílila ochranu hranic s Rakouskem. Na 14 místech jsou hlídky posíleny o 200 policistů.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové jsou policisté nasazeni na 11 silničních a třech železničních tazích v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Kromě toho mohou policisté operovat v terénu, například u polních cest.

Policie předpokládá, že více než vlaky se budou převaděči snažit využívat auta a pěší přesuny.

Místa kontrol Rendlová nechtěla upřesnit. "Kdybychom tuto informaci zveřejnili, převaděči by chodili jinudy," uvedla pro Novinky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na dálnici z Rakouska do Německa se začaly kvůli kontrolám tvořit kolonyVideo: Reuters

Připomněla, že hlavní železniční trasy z Rakouska do Česka vedou přes Břeclav, České Velenice a Horní Dvořiště a silniční trasy přes Hatě, Mikulov a Dolní Dvořiště. Policisté podle ní nestojí přímo na hranici, ale o kousek dál v příhraničí. Kontrolují vybraná auta.

Zálohy jsou připraveny

Počty nasazených policistů se mohou operativně měnit. Pokud by se situace zhoršila, má cizinecká policie připraveny další zálohy. Kolik policistů by pak mohlo být nasazeno, nechtěla mluvčí specifikovat.

Ministr Zaorálek před mimořádným summitem v Bruselu uvedl, že ČR zatím obnovení hraničních kontrol neplánuje. "Pro nás ta situace teď nestojí tak, že bychom uvažovali o nějakých zásadních opatřeních," řekl Zaorálek.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nicméně uvedl, že pokud by došlo k nárůstu počtu uprchlíků mířících do ČR, měla by země rovněž zvažovat obnovení hraničních kontrol.

Zaorálek se od německého kolegy dozvěděl, že zavedení kontrol na hranicích s ČR zatím Němci neuvažují. „Otázka je, co se bude dít v dalších dnech a jestli se podaří dostat ten proces pod kontrolu,” připomněl Zaorálek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na dálnici z Rakouska do Německa se začaly kvůli kontrolám tvořit kolonyVideo: Reuters

Německo přistoupilo ke kontrolám hranic kvůli neutuchajícímu přílivu migrantů. Týkají se jak silničních přechodů, tak vlakového spojení. Provoz na trati mezi Mnichovem a Salzburgem je i nadále zastaven. [celá zpráva]

Kvóty by mohly být dobrovolné

Ministr v pondělí před jednáním rovněž naznačil, že přerozdělování uprchlíků v rámci EU by mohlo být v gesci jednotlivých zemí.

Podle něj  „existují určité možnosti”, že by se mohl tento princip, který prosazuje ČR i další země visegrádské skupiny, prosadit v rámci celé EU. O kvótách budou odpoledne jednat ministři vnitra členských zemí.

Podle posledního návrhu Evropské komise by měla ČR přijmout bezmála 3000 uprchlíků. Již dříve se ČR zavázala během dvou let přijmout 1500 osob.

Anketa

Vadily by vám kontroly na hranicích ČR?
ano
8 %
ne
92 %
Celkem hlasovalo 13680 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám