Hlavní obsah

Policie posiluje počty policistů na hranicích s Rakouskem

• Aktualizováno

Česká policie zvyšuje kvůli uprchlíkům počty policistů na hranicích s Rakouskem. O dalším postupu se rozhodne podle množství migrantů, kteří míří do ČR. Opatření souvisí s obnovením kontrol na německo-rakouské hranici kvůli běžencům, potvrdilo ministerstvo vnitra a policie. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že podobně jako policie či vnitro podobný krok Německa očekával. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bude o případných opatřeních mluvit se svým slovenským protějškem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil na to, že ČR je nyní jedinou možnou oklikou pro ty, kteří se přes Rakousko nedostanou do Německa.

"Uděláme všechno pro to, abychom vyslali jasný signál, že budeme na svých hranicích dodržovat evropské právo a dublinské ujednání. Maximálně posílíme výkon našich lidí na hranici tak, abychom byli migranty schopni vracet do Rakouska přesně podle evropského práva," řekl České televizi.

Ještě v neděli se Chovanec chystá hovořit se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Bude chtít slyšet, zda se k posílení ochrany svých hranic s Rakouskem chystá i Slovensko. "Pokud by se tak nestalo, tak samozřejmě i Slovensko může být v podobných problémech a my na to budeme muset reagovat," dodal ministr.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v neděli oznámil, že Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Opatření podle něj schválila jednomyslně koalice. Krok Německo konzultovalo s Rakouskem. [celá zpráva]

Česká policie podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové tento krok Německa očekávala. "V tuto chvíli to budeme řešit vlastním opatřením, a to je posílení výkonu služby v hraničních krajích. Další naše postupy budou záviset na počtech příchozích migrantů," řekla Rendlová. Podle mluvčí se opatření budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje. Případné počty posil nebo další podrobnosti chce policie zveřejnit později.

Česko sklízí kritiku

Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v neděli telefonicky shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení uprchlické krize bez toho, aby byly přehlasovány některé členské země EU. Sobotka podle Ayrera podpořil takové řešení, mezi jehož klíčovými body musí být ochrana vnější hranice EU, aby bylo možné kontrolovat "příliv lidí do Evropy".

Česko spolu s některými dalšími státy unie, zejména členy visegrádské skupiny, sklízí od západoevropských zemí kritiku za odmítání povinných kvót pro přijímání běženců.

Je ochotno pomoci jen na dobrovolné bázi s ohledem na to, že není cílovou zemí pro pokračující vlnu migrantů z Afriky a Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám