Hlavní obsah

Pokud se Blanka opravdu otevře, řidiči projedou zatím jenom padesátkou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tunelový komplex Blanka by se měl otevřít v sobotu 19. září. Během prvních pár dnů ale řidiči budou moci jezdit maximálně rychlostí 50 kilometrů za hodinu místo obvyklé sedmdesátky. V pátek o tom na tiskové konferenci informoval náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka.

Článek

„Zkušební provoz prvních pár dnů bude v režimu 50 kilometrů za hodinu,“ řekl Dolínek. Řidiči si podle něj nejdřív musejí zvyknout na nové nájezdy. „Až uvidíme, že provoz je plynulý, rychlost se zvýší na 70,“ dodal.

Magistrát dříve avizoval, že Blanka se otevře v neděli 20. září. Termín se nakonec o den posunul. [celá zpráva] „Řekli jsme, že tunel zprovozníme v první možný okamžik, kdy to půjde. Navíc každá víkendová hodina je pro nás k dobru,“ vysvětlil Dolínek.

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

Žádná velká sláva

Blanka se tedy nakonec otevře v sobotu 19. září ve dvě hodiny odpoledne. Dolínek již dříve řekl, že město žádnou velkou slávu nechystá, protože by se jednalo o výsměch Pražanům. [celá zpráva] Ti na zprovoznění komplexu čekají už téměř pět let.

Otevření komplexu v posledních měsících zkomplikovala ještě výměna navlhlých kabelů. Podle Dolínka dostalo vedení Prahy od firmy ČKD DIZ za výměnu fakturu na 18 miliónů korun, ale vrátilo ji. „Nepovažujeme ji za oprávněnou,“ vysvětlil Dolínek s tím, že finanční záležitosti nechce až do otevření komplexu řešit. Problematický tunel stál Prahu zhruba 37 miliard korun.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kabeláž v tunelu Blanka

Anketa

Věříte, že se tunel Blanka otevře v předpokládaném termínu 19. září?
Ano
56,6 %
Ne
43,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Čekání na Blanku

26. září 2006 - Vítězem tendru na stavbu Blanky se stal Metrostav.  Práce měly být hotové v roce 2011.

Listopad 2009 - Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012.

18. dubna 2014 - Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu. Metrostav měl stavbu dokončit do pěti měsíců, tedy do konce září 2014.

30. září 2014 - Náměstek primátora Jiří Nouza oznámil, že Blanka se otevře 2. prosince 2014.

Listopad 2014 - Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová v listopadu mluvila o otevření Blanky v březnu 2015. Podle Metrostavu se vždy počítalo s dubnem 2015.

26. února 2015 - Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil odložení zprovoznění tunelu. Musí se totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení.

8. dubna 2015 - Tunel by mohl být uveden do zkušebního provozu 15. září 2015. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

30. července 2015 -  Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil otevření tunelového komplexu 20. září 2015.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám