Hlavní obsah

V Praze začíná největší konference kriminalistů, řeší i Jacka Rozparovače

V Praze začíná největší evropská konference, která se bude zabývat nejrůznějšími disciplínami kriminalistiky. Vědci se budou bavit třeba o postupech při zajišťování důkazů na místě činu, řízením kriminalistických laboratoří nebo identifikací obětí na místech hromadného neštěstí.

Foto: Profimedia.cz

Biologické stopy z této šály oběti odhalily identitu Jacka Rozparovače.

Článek

Jedním z vrcholů by měla být přednáška finského genetika Jari Louhelainena, který by měl informovat o nejnovějších poznatcích z pátrání po identitě sériového vraha britských prostitutek z 19. století přezdívaného Jack Rozparovač.

Do české metropole přijede 950 delegátů z celého světa, mezi nimiž jsou odborníci z forenzních laboratoří, soudní lékaři, toxikologové, pracovníci akademických institucí a studenti univerzit. Pozvání přijali světové uznávání odborníci, mezi něž patří třeba ředitel washingtonské forenzní laboratoře Max Houck, ředitel Národního institutu forenzních věd v Austrálii Alastair Ross nebo šéf odboru soudního lékařství v Nizozemí Wim Heijnen, který se podílel na identifikaci obětí havárie letu MH17 na Ukrajině.

První setkání evropských forenzních vědců se uskutečnilo roce 1997 ve švýcarském Lausanne. Od té doby se koná každé tři roky. V dalších letech se dějištěm konference stala města jako Krakov, Istanbul, Helsinky, Glasgow a Haag.

Reklama

Výběr článků

Načítám