Hlavní obsah

Převratný jetpack v premiéře v Hradci Králové

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

První prakticky použitelný jetpack na světě se poprvé představil v České republice na víkendové přehlídce CIAF 2015 v Hradci Králové. Návštěvníci tak měli možnost na vlastní oči vidět to, co znají z filmů o Jamesi Bondovi.

Jetpack na letecké show v Hradci KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

Martin Jetpack je první prakticky použitelný „tryskový batoh” na světě, který vyvinuli na Novém Zélandu. V roce 2010 ho magazín Time zařadil mezi 50 nejlepších vynálezů roku.

Poskytuje širokou škálu nových možností, může ho řídit pilot, nebo se dá ovládat na dálku. Dokáže startovat a přistávat vertikálně a díky malým rozměrům může operovat ve stísněných podmínkách, například blízko staveb a jiných objektů, kam se jiné stroje s kolmým startem nedostanou.

Byl navržen s ohledem na bezpečnost a snadnost ovládání. Díky řízení “fly-by-wire“ je ovládání tohoto stroje relativně snadné. Se systémem balistického padáku, který ho v případě poruchy „zachrání” před pádem i z výšky pouhých několika metrů, patří k nejbezpečnějším na trhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto vypadá jetpack v akci

Česká společnost Martin Aircraft Company je první evropskou společností, která bude nabízet tento vzrušující způsob přepravy.

„Jsme v počáteční fázi jednání s potenciálními zákazníky ze soukromého i veřejného sektoru. Schopnosti letounu Martin Jetpack nám dávají konkurenční výhodu v oblastech, které jsou pro nás klíčové - záchranářství, vojenství, komerční aplikace a rekreační létání. Jako nepilotovaný letoun s kolmým startem a přistáním má ve srovnání s dostupnými kvadrokoptérami obrovskou výhodu v tom, že umožňuje přepravovat náklad až do hmotnosti 120 kg“, uvedl Jan Spudich z Martin Aircraft Company.

Reklama

Výběr článků

Načítám