Hlavní obsah

Sobotka: Migrace do Evropy je chaos, lidé ztrácejí důvěru

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Největší problém, se kterým se v tuto chvíli Evropa potýká, je ztráta schopnosti regulovat migraci. Po páteční schůzce premiérů zemí Visegrádské čtyřky to řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situaci kolem přílivu uprchlíků na starý kontinent označil za chaos.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Čtyři premiéři zemí V4 v pátek odmítli přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. „Debata o povinných kvótách plní jediný účel - odvádí pozornost od toho, co je podstatou současného problému. Evropa ztratila schopnost regulovat migraci. To je největší problém, se kterým se v tuto chvíli setkáváme,“ řekl Sobotka.

Evropa podle něj vystavuje jak uprchlíky, tak své občany velmi složité situaci, kterou lze v současné době vidět třeba v Maďarsku. „To, co sledujeme v oblasti migrace, je chaos. Lidé ztrácejí důvěru v Evropu, klesá její prestiž v zahraničí,“ komentoval premiér.

Akceschopná Evropa

Zdůraznil také, že problém migrace je celoevropskou záležitostí. Nelze podle něj svalovat vinu na jeden stát EU a ani není možné nechávat řešení na jedné zemi. „Celá Evropa se musí ukázat jako akceschopná,“ dodal Sobotka.

Zopakoval, že je potřeba přijmout opatření na ochranu vnější hranice Schengenu, vybudovat registrační centra pro uprchlíky a intenzivně a efektivně jednat k ukončení války v Libyi a Sýrii.

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky o uprchlické krizi jednali v pátek v Praze. Po schůzi představili společné prohlášení, ve kterém nabídli technickou pomoc na ochranu vnější hranice, zdůraznili potřebu boje proti pašerákům i převaděčům lidí a odmítli povinné kvóty.

Reklama

Výběr článků

Načítám