Hlavní obsah

ČR není prioritním cílem teroristů, tvrdí Vojenské zpravodajství

• Aktualizováno

Podle výroční zprávy Vojenského zpravodajství za rok 2014 nepatří Česká republika mezi prioritní cíle teroristů. Potenciálně by se cílem útoku mohly stát ambasády Izraele či USA. Celkově je však riziko teroristického útoku hodnoceno jako nízké.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanectví USA v Praze by se podle výroční zprávy Vojenského zpravodajství mohlo stát terčem teroristického útoku.

Článek

"Z dlouhodobého hlediska nepatří ČR mezi prioritní cíle zahraničních teroristických organizací a je považována spíše za tranzitní zemi, k čemuž přispívá otevřenost hranic i ekonomiky," uvedli pracovníci Vojenského zpravodajství.

"Do jisté míry riziko teroristického útoku existuje u objektů USA a Izraele na českém území, se kterými má ČR dlouhodobě přátelské vztahy a které podporuje v zahraniční politice," dodalo VZ.

Extremistická propaganda se šíří

Zvýšené riziko podle armádních zpravodajců existuje u českých vojenských jednotek, které působí na zahraničních misích v Afghánistánu a Mali. Stejné riziko panuje u zahraničních pozorovatelů české armády a vojenských diplomatů na českých ambasádách.

Zpravodajci varují před tím, že v roce 2014 zaznamenali nárůst šíření extremistické propagandy s náboženským podtextem na internetu. Jejím cílem prý byla evropská mládež s muslimským vyznáním.

"Tímto způsobem může docházet k přejímání extremistických názorů a k zahájení procesu radikalizace, který může vygradovat až provedením teroristického útoku," dodalo VZ.

Snahy o šíření dezinformací

Ve výroční zprávě dále Vojenské zpravodajství uvedlo, že loni zaznamenalo aktivity zpravodajských služeb cizí moci zaměřené na ovlivňování postojů odpovědných činitelů i laické veřejnosti. Mělo se tak dít prostřednictvím masivní dezinformační kampaně. Zpravodajci zaznamenali i aktivity v oblasti vědeckotechnické a průmyslové špionáže.

Vojenští zpravodajci se zaměřili i na nezákonnou činnost firem, které obchodovaly s ministerstvem obrany. Zjistili účelové obcházení zákona při zadávání zakázek, jejich cílené protahování a manipulaci se zadávacími listinami ve prospěch tuzemských i zahraničních firem.

U některých zakázek zjistili zpravodajci například nedostatky v kvalitě dodaného materiálu. Některé firmy podváděly u cenových kalkulací a nebo při nelegálním dovozu materiálu ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám