Hlavní obsah

Přerozdělení 120 tisíc migrantů odmítáme, shodl se Sobotka se třemi středoevropskými premiéry

Praha
Aktualizováno

Předsedové vlád Visegrádské čtyřky odmítají nejen povinné kvóty na přijetí běženců, ale ohradili se i proti plánu na přerozdělení dalších 120 tisíc migrantů. Na společném postupu se shodli při jednání v Praze. Přerozdělení 120 tisíc běženců údajně plánuje Evropská komise (EK). Číslo se ale ještě může změnit, protože komise na návrhu stále pracuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové vlád Visegrádské čtyřky řešili v Praze problém s uprchlíky. Na snímku premiér SR Robert Fico, premiérka Polska Ewa Kopaczová, šéf české vlády Bohuslav Sobotka a premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

„Dnes bude někdo navrhovat sto tisíc lidí, za dva měsíce to může být přerozdělení miliónu lidí. Čili kvóty nejsou řešení problému,” řekl po jednání novinářům Sobotka.

Jakákoliv debata o kvótách či přerozdělování 120 tisíc běženců,  je podle něj zástupná. Podstatou je situace v zemích, odkud uprchlíci přicházejí.

„Migrační vlna nepoleví, dokud se nevyřeší konflikty v Libyi a Sýrii. Uděláme vše proto, aby se této otázce věnovala i OSN,“ uvedl ministerský předseda.

Země V4 vydaly společné prohlášení, ve kterém také nabídly pomoc při ochraně schengenské hranice. Kladou také důraz na boj proti pašerákům a převaděčům lidí.

Oběti převaděčů i evropské politiky

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána je prohlášení důležité jako vzkaz do domovských států. „Občané střední Evropy mají obavy a cítí nejistotu, protože nevědí, zda ti, co vládnou, jsou pány situace. Jsme pány situace a prosadíme právní normy a ochráníme naše občany,“ prohlásil Orbán.

„Jakékoliv pokusy zavést povinné mechanismy jsou nepřijatelné,“ komentoval otázku přerozdělování migrantů na bázi povinných kvót slovenský premiér Robert Fico.

Uprchlíci jsou však podle Orbána oběti. „Jsou podvedeni těmi, kdo je převádí přes hranice, jsou podvedeni i některými z evropských politiků. Na hranicích Maďarska jsou potom konfrontování, protože Německo a Rakousko jim nevydá víza,“ komentoval maďarský premiér.

Belgický vicepremiér a ministr zahraničí Didier Reynders v reakci na pražský summit V4 před novináři v Lucemburku poznamenal, že v rámci EU existuje velká solidarita ve prospěch chudších zemí, které se chtějí rozvíjet.

Nyní je podle něj potřeba, aby také celá osmadvacítka ukázala stejnou míru solidarity též vůči těm, kdo jsou nyní na útěku před válkou. "Odmítnout kvóty znamená odmítnout evropskou solidaritu," poznamenal.

Zachovat Schengen 

Fico mluvil o solidaritě vůči těm, kteří ji potřebují. „Chceme rozlišovat mezi ekonomickými migranty a dalšími, kteří potřebují ochranu svého života. Dokument považuji za něco, co potvrzuje zájem čtyř zemí EU zachovat hodnotu Schengenu,“ řekl s tím, že jde o ochranu jedné ze základních svobod - svobodného pohybu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Přenosové vozy před Strakovou akademií, kde se summit koná.

„Pamatuji si, jak bylo složité stát na hraničních přechodech mezi Českou republikou a Slovenskem. Hranice EU musí být přísně chráněné. Chceme garantovat vnější hranice, jen to může zabezpečit svobodný pohyb lidí uvnitř EU,“ dodal Fico.

Na řešení migrační krize se V4 chce podílet aktivně a je připravená poskytnout odborníky i vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu.

Premiéři čtyř středoevropských zemí se také dohodli, že jejich státy zesílí boj proti pašerákům a budou podporovat boj proti Islámskému státu.

Situace v zemích EU jsou různé

Šéfka polské vlády Ewa Kopaczová řekla, že Polsko chce být solidární. Zdůraznila však, že se musí zohlednit situace dané země. „Řešení, které nezohlední situaci dané země, může být kontraproduktivní,“ uvedla.

Visegrádská čtyřka také společně vyzvala Evropskou komisi, aby na mimořádném zasedání ministrů vnitra EU v polovině září podala přehled doposud podniknutých aktivit.

Jednání V4 v Praze inicioval Sobotka kvůli tomu, aby se sladily postoje České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska ohledně migrační krize. Česko v současné době V4 předsedá.

Před Strakovou akademií, kde lídři V4 jednali, se v pátek odpoledne sešlo několik desítek demonstrantů. Protestovali proti islámu a uprchlíkům. Někteří vyvolávali jméno Viktora Orbána a drželi transparent s nápisem: „Solidaritu s Maďarskem, podporujeme plot.”

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Před úřadem vlády demonstruje proti islámu několik desítek lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám